Mener ett firma har ekstra press på seg

Erlend Wessel Carlsen oppsummerer de største advokatfirmaene i sin siste kommentar.

For få år siden var milliardomsetning nærmest en utopi. Nå er den absolutt innen rekkevidde. Men hvem blir førstemann over den tisifrede målstreken?

Med en omsetning på 851,4 millioner kroner i fjor er Thommessen landets største advokatfirma målt etter omsetning. Hakk i hæl følger Wikborg Rein, med Schjødt, Wiersholm og BA-HR noen hestehoder bak der igjen, ifølge sammenstillingen i seneste utgave av Finansavisen Jus.

«De fem store» har lenge vært et begrep i advokatbransjen, og årets omsetningstabell bekrefter styrkeforholdet. Finansavisen vier mye tid til selskapene nedover på listen, som angivelig «puster de fem store i nakken». Men selv om det er noen solide vekstmarginer lengre ned på listen, skal man ha sterke lunger eller veldig dårlig ånde for å puste noen med dobbelt så stor omsetning i nakken. Lite taler for at gjengen bak eller eventuelle fusjoner vil true «de fem store» i årene fremover.

20 største advokatfirmaer rangert etter omsetning

1. Advokatfirmaet Thommessen AS
851.376
2. Wikborg, Rein & Co Advokatfirma DA
832.843
3. Advokatfirmaet Schjødt AS
746.622
4. Advokatfirmaet Wiersholm AS
692.508
5. Advokatfirmaet BAHR Da
671.526
6. Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS
544.900
7. Advokatfirmaet PWC AS
462.495
8. Advokatfirmaet SANDS
447.287
9. Deloitte Advokatfirma AS
427.199
10. Arntzen De Besche Advokatfirma AS
421.000
11. Advokatfirmaet Selmer DA
413.782
12. Kluge Advokatfirma AS
363.472
13. Advokatfirmaet Haavind AS
356.598
14. Ernst & Young Advokatfirma AS
267.885
15. Advokatfirma DLA Piper Norway DA
264.199
16. Advokatfirmaet Hjort DA
260.627
17. Kvale Advokatfirma DA
218.536
18. Advokatfirma Grette DA
204.750
19. Advokatfirmaet Føyen Torkildsen AS
170.957
20. Advokatfirma Ræder DA
155.099
Kilde: Finansavisen JUS

– Historien mot seg

Men 851,4 millioner representerer også inngangen på en ny æra. Det er «bare» 148,6 millioner igjen – tilsvarende 17,5 prosent – til den tidligere så uoppnåelige milliarden. En slik omsetning ble uttalt å være umulig for bare få år siden, rett og slett fordi man ville bli så store at man ville ha for mange interessekonflikter, men også fordi det ikke er så veldig mange år siden de største advokatselskapenes inntekt lå på rundt en halv milliard, og selv med et optimistisk syn på fremtiden, tror jeg få advokater kunne forutse hvilken økonomisk fest det har vært det siste tiåret.

«Omsetning er ikke et mål i seg selv», sier managing partner Sverre Tyrhaug i Thommessen til Finansavisen, men avslører i neste setning – der han sier de har hatt 24 prosents omsetningsvekst de siste tre årene – at de har full kontroll på nøkkeltallene. For lederne i de store advokatselskapene har sine egne og konkurrentenes nøkkeltall like klart i hodet som gangetabellen og tyske preposisjonsrekker.

Ikledd ledertrøyen i milliardracet ligger presset nå på Tyrhaug og Thommessen, enten de vil eller ikke. Og de har historien mot seg. For dersom man blar litt i gamle regnskapstall, ser man at Wikborg Rein i 2015 hadde 880 millioner kroner i omsetning. Fjoråret stanset på 833, etter to år med nedgang, men med løfter fra ny styreleder om at skuta er på rett kjøl igjen. Likedan ser vi på Schjødt, som kom fra et stykke nede på listen, og endte med å være det største firmaet i Norge for et par år siden. Veksten deres i år var svakest blant de fem store. Det virker å være troll i ord for ordtaket «etter den søte kløe kommer den sure svie».

Finansavisens siste Jus-bilag har oversikt over landets største advokatfirmaer, der Thommessen nå topper.

Nisjeselskapene kommer

Det som tidligere har vært sett på som skyer i horisonten, virker å prelle av på veksten på toppen. Som fremveksten av nisjeselskaper, som man i flere år trodde skulle påvirke veksten blant de store, viser seg å leve lykkelig side om side med de fem store. Og «the big four», som har truet med å ta fra advokatselskapene store deler av deres føde i mange år, lider av trekkspillvekst-syndromet de også.

Jeg tror advokatselskapet som først bikker milliarden vil slå seg skikkelig på brystet. Som jeg skrev i forrige kommentar; er det noe advokatfirmaer er glade i, så er det heder og ære. Men samtidig vil man, tross iveren etter å bli førstemann, fint klare å beholde rasjonaliteten. For flere av selskapene i toppen er resultatmarginen en vel så viktig parameter, både for å vise til fornuftig drift, men også for å opprettholde status som en attraktiv arbeidsplass.

Schjødt er det selskapet med høyest resultat av samtlige firmaer, og kan vise til en knallsterk resultatmargin på hele 57,9 prosent. Blant de 30 største firmaene er de kun slått av sine egne avhoppere i Glittertind, som tydeligvis ikke har ristet av seg så mye Schjødt-DNA som de sa da de hoppet av for å starte for seg selv.

Ettersom både BA-HR og Wiersholm har en litt annen profil til plutselig å kunne ta store omsetningsjafs over mange år, tror jeg de er ute av milliardracet. Men alle de tre største selskapene har kapasiteten til å bli det første selskapet som bikker milliarden, og jeg tror det kommer til å skje innen få år. Hvem som vinner – det tør jeg ikke spå.

Erlend Wessel Carlsen var frem til utgangen av 2016 redaksjonssjef for Finansavisen Jus, og hadde ansvaret for Advokatundersøkelsen fra 2008-2016. I dag jobber han som kommunikasjonssjef i snusprodusenten Swedish Match Norge.