Skal man kunne kreve at advokater forholder seg til Altinn? - Ja, ifølge Tilsynsrådet. Skjermdump: Altinn.no

Ikke på Altinn - fikk 4000 kroner i purregebyr

En Oslo-advokat må betale dyrt for ikke å ha oppdaget en regning fra Tilsynsrådet i tide.

– Jeg har drevet som advokat i nesten femti år, og alltid fått regningene i posten. Denne gangen kom den kun i Altinn - som jeg ikke er på, sier advokaten, som ønsker å være anonym, til Advokatbladet.

Da advokaten med ekstern hjelp oppdaget purringen i Altinn – som var tillagt et ekstragebyr på 100 prosent – altså en totalsum på 8000 kroner, klaget hun sporenstreks til Tilsynsrådet.

Hun mener Tilsynsrådet burde utvist skjønn i saken, og varslet henne om at bidraget måtte betales pr. post – slik praksis har vært tidligere.

Ble ikke varslet

Klagen førte ikke frem. Advokaten ba deretter om en ny vurdering.

– Jeg registrerer at Tilsynsrådet har lagt om til «ny ordning» som åpenbart går ut på at innkreving av bidraget skjer via Altinn, uten varsling i ordinær papirutgave, skriver advokaten i klagen, og tilla at det ikke står noe om en slik omlegging av betalingsordningen i advokatforskriften.

Hun påpekte at hun alltid, i sin 49-årige advokatpraksis, har fått årlig tilsendelse av faktura i papirutgave.

«Selv Skatteetaten aksepterer at ikke alle, med et pennestrøk, skal være på Altinn. Jeg formoder at jeg ikke er den eneste advokaten i landet som ikke har fått med seg betalingsomleggingen. Dette innebærer i så fall en helt utillatelig og uanstendig merinntekt for Tilsynsrådet», skriver advokaten i klagen.

1,4 millioner i purregebyr

Men heller ikke denne klagen førte frem.

«Vi har vurdert anmodningen på nytt men finner ikke grunnlag for å frafalle kravet om dobbelt bidrag. (….). Bestemmelsene i advokatforskriften §§ 4-3 annet ledd og 5-2 annet ledd legger ikke opp til noen skjønnsmessige vurderinger, og det kreves ikke en særskilt hjemmel for å kreve inn bidraget på en annen måte enn tidligere år», svarer Tilsynsrådet.

Tilsynsrådet påpeker at det er blitt sendt ut purringer og krav om dobbelt bidrag til totalt cirka 350 advokater og rettshjelpere. Ekstragebyret utgjør 4000 kroner pr. sak.

Dermed har tilsynet purret norske advokater og rettshjelpere for 1,4 millioner kroner.

Ingen skjønn

Advokaten klagde deretter nok en gang, denne gang til Disiplinærnemnden.

«Hvis bestemmelsene er absolutte, fullstendig uavhengig av årsaken til forsinkelsen, vil det innebære at selv personer som ligger i koma på grunn av sykdom eller skade, skal ilegges et straffegebyr med 100 prosent ved forsinket betaling», argumenterer advokaten i den seneste klagen.

Disiplinærnemnden skriver i sitt svar at nemnden ikke har kompetanse til å overprøve Tilsynsrådets avgjørelse i saken.

Oslo-advokaten opplyser at hun ikke kommer til å forfølge saken videre.

 

Powered by Labrador CMS