Advokatforeningens høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementets forslag om endringer i utlendingslova kom på tirsdag. Foto: Henrik Evertsson

Advokatforeningen vil heve strafferammen for ulovlig opphold til ett år

Justis- og beredskapsdepartementet vil øke strafferammen for utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge, etter å ha blitt utvist som følge av en kriminell handling, til bot eller to års fengsel. Advokatforeningen mener det holder med ett.

Advokatforeningen støtter departementets forslag til økt straffenivå - nesten.

Departementet ønsker å straffe utviste utlendinger som har brutt loven med bot eller to års fengsel dersom de ikke forlater landet. Det betyr en kraftig økning fra slik det er i dag hvor strafferammen utgjør seks måneder.

Foreningen på sin side er for økt straff, men mener lovendringen bør begrenses til bot eller inntil ett år i fengsel - slik det er i Sverige.

Les hele høringsnotatet fra departementet HER!

Et problem at utlendinger bryter loven mens de er ulovlig i Norge

I høringsuttalelsen skriver Advokatforeningen at "Norge har reservert seg mot at EUs returdirektiv skal gjelde for tilfeller der utledninger er utvist på grunn av straff."

Samtidig påpekes det at ulovlig opphold kan være skadelig for innvandringskontrollen og tilliten til denne:

"Det er et problem at utlendinger i denne situasjonen begår ny kriminalitet eller arbeider ulovlig mens de oppholder seg ulovlig i Norge."

Videre begrunnes støtten med at ulovlig opphold fører til kostbare kontrolltiltak, og at økt straff kan ha preventiv effekt og føre til at færre trosser vedtak om utvisning.

Likevel understrekes det at strafferammen ikke bør overstige gjeldende rett i Sverige, hvor den er bot eller fengsel inntil ett år.

Mer aktivt å bryte innreiseforbud

Dersom strafferammen heves fra seks måneder til to år, vil den bli lik som gjeldende nivå for brudd på innreiseforbud.

Advokatforeningen påpeker her at det er en mer aktiv handling å bryte et eksisterende innreiseforbud enn det er å oppholde seg ulovlig i landet, og mener straffenivået bør reflektere denne forskjellen:

"Heving av strafferammen til inntil ett år vil være en dobling av strafferammen i forhold til gjeldende rett."

For øvrig er foreningen enig i at en utlending som ikke har hatt en reell mulighet til å reise ut ikke bør straffes.

Må veie opp preventiv effekt mot ressursbruk

Advokatforeningen legger også vekt på at et økt antall mennesker som soner lengre straffedommer, vil føre til økt ressurs- og kostnadsbruk. Det må veies opp mot lovens positive effekt, står det i høringsuttalelsen:

"Det er etter Advokatforeningens syn viktig å ha realistiske forventninger til hvilken allmennpreventiv og individualpreventiv effekt økt straff vil ha på et område, hvor kontrollmuligheten og derfor også oppdagelsesmuligheten er relativt lav."

"Det vises til at ulovlig opphold etter utvisning på bakgrunn av straff eller særreaksjon i all hovedsak vil kunne oppdages i forbindelse med tilfeldige kontroller eller med at utlendinger blir pågrepet for nye lovbrudd."

Avslutningsvis skriver foreningen at det er vanskeligere å oppdage fortsatt ulovlig opphold sammenliknet med brudd på innreiseforbud, noe som til en viss grad argumenterer for en større økning av straffenivået. Likevel konkluderer foreningen med at det holder med en dobling av strafferammen fra seks måneder i fengsel til bot eller fengsel inntil ett år.

Les hele Advokatforeningens høringsuttalelse HER!

Olga Halvorsen leder Advokatforeningens lovutvalg for asyl- og utlendingsrett.
Powered by Labrador CMS