Advokat Harald Otterstad beskriver Tor Erling Staff som en av de "tre store". Foto: Trond R. Rasmussen

- Staff utfordret holdninger så det noen ganger gjorde vondt

Advokat Tor Erling Staff demonstrerte advokatmot i praksis, skriver Sarpsborg-advokat Harald Otterstad i dette minneordet.

«22.7.18 døde Tor Erling Staff. 22.juli. Man får unektelig noen assosiasjoner til den datoen. Død og fordervelse. Ikke akkurat lystige referanser.

Og mange fikk kanskje ikke først og fremst frem de varme tankene om et fromt og edelt menneske da budskapet om Staffs bortgang kom i media. For her dreier det seg om en person som så til de grader stod i konflikter, og som var i sitt ess når han kunne erte på seg «systemet».

En gang ba et jurymedlem seg fritatt for tjeneste med begrunnelsen: «Jeg klarer bare ikke denne Staff!»

Hun ble fritatt – og Staff benyttet anledningen til å berømme jurymedlemmet for hennes integritet og ærlighet (!).

Med Staffs bortgang har Norge mistet den siste av «de tre store» - Nordhus, Hestenes, og Staff. Særlig Nordhus og Staff har satt uslettelige spor etter seg i Norge innenfor rettspleien siden 1960-årene. Rettsalenes «enfant terribles».

Fargerike personer. Dyktige. Og ikke minst: Uredde. De demonstrerte advokatmot i praksis. Staff bød på seg selv. Turde innrømme sine ulike sider. Innrømme at han var horekunde. Utfordre holdninger hos folk flest.

Noen ganger kunne det gjøre direkte vondt. For eksempel å hevde at det ikke nødvendigvis er bare feil at en forelder har sex med sitt barn er rimelig drøyt…! Slik måtte det bli storm av. Og storm fikk Staff så det holdt. Jeg er helt overbevist om at han elsket nettopp det. At han fikk i gang tankeprosesser. At fordommer kunne utfordres.

I løpet av sin lange karriere høstet han betydelig seire og anerkjennelse. De som fikk Staff som forsvarer – eller prosessfullmektig – behøvde aldri å tvile på at han genuint kjempet for dem. Hans kunnskaper avtvang respekt hos dommerne. Mange frifinnelser hadde neppe skjedd, hadde det ikke vært for hans gjennomgripende engasjement og faglige dyktighet.

Jeg er så heldig å kunne si at Staff ble en god bekjent av meg, om enn ikke en personlig venn. Jeg tror ikke han hadde så mange. Men han hadde svært mange beundrere. Ikke minst iblant oss forsvarsadvokater, som utvilsomt så opp til ham. Han var en inspirator for flere generasjoner advokater.

Det er vemodig å tenke på at han er borte. At stormen har sluknet for alltid. Tor Erling Staff var et spennende menneske. Han var «hel ved».

Men var han en «kødd» også. Ja, det vil jeg si. Han var det når det trengtes. Derfor berørte han oss alle – på godt og vondt.

Det heter at man «lyser fred» over den avdødes minne. Jeg synes ikke det passer helt for min venn Staff. Jeg tror jeg heller velger følgende: «Takk for kampen, kjære kriger. Hvil deg! Det er fortjent».

Harald Otterstad

Harald Otterstad

Harald Otterstad er privatpraktiserende advokat i Sarpsborg og Halden. Han har i en årrekke markert seg som en kulturpersonlighet i Østfold. I fjor ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv, men returnerte den til Slottet.
Powered by Labrador CMS