– Advokatfirmaene må gjøre seg mer attraktive for alle

Silje Remøy. FotoAdvokat Silje Remøy er opptatt av å endre loven på fiskerifeltet.

Advokat Silje Remøy tror, i motsetning til hva hun gjorde før, at partnerrollen ikke nødvendigvis representerer den eneste lykken for advokatene som ønsker å innta en posisjon.

– Hva er det mest spennende du har jobbet med i løpet av våren?
– Føringsbetingelser for skip som frakter fiskeavskjær mellom norske havner. Vi trenger dispensasjon fra et strengt internasjonalt regelverk, som med henvisning til å beskytte miljøet, i utgangspunktet krever kjemikalietank for frakt av fiskeavskjær. Dette treffer naturligvis ikke så godt – hverken påstand om at fisk utgjør en miljørisiko, eller at kjemikalietanker skal kunne dekke behovet lasteskipene dekker idag, både med hensyn til å navigere inn til de mindre havnene langs kyststripen, men også håndtering av beredskapsoppdrag.

– Hva engasjerer deg i 2018?
– Akkurat nå; Fotball-VM. Ellers å vri ren juridisk kompetanse mot forretningsutvikling innenfor en bransje som jeg har sansen for. Utvikling av regelverket rundt ensilasjekonseptet, altså konservering av biprodukter fra fisk, er i full fart. Verden trenger en bærekraftig proteinkilde til bruk i dyrefôr, som ikke konkurrerer med potensiell menneskemat. Det gjelder derfor å få bort hindre for videre utvikling, for eksempel tolltariffering, og ikke minst, føringsbetingelser i IMO (International Maritime Organization). Kjempespennende arbeid!

HILS PÅ
Navn: Silje Remøy

Alder: 36

Arbeidssted: Hordafor AS

Bosted: Bergen

Opprinnelsessted: Leinebygda, Sunnmøre

Sivil status: Gift

Barn: 2

Aktuell: Har nylig tatt til orde for å standardisere disiplinærklager 

– Hvilken lov bør endres fortest mulig?
– De ovenfornevnte reglene.

– Hva ville du gjort om du var justisminister for en dag?
– Spist lunsj med fiskeriministeren.

– Hva skulle du ønske du hadde gjort eller sagt annerledes?
– Ikke så mye jeg ville ha gjort annerledes, men skulle absolutt ønske jeg kunne visket ut noen uttalelser ja -eksempelvis at du får som du fortjener – det er bare visvas.  Nå tenker jeg vel mer at du får som du aksepterer.

– Har du et faglig forbilde, og i tilfelle hvem?
– Et faglig forbilde vil være den som formidler jus enkelt og kortfattet, men samtidig korrekt. Legges det inn en snert i formidlingen, så blir jeg veldig begeistret.

– Hvilke arbeidsverktøy er et «must have» for deg på jobben?
– Foruten de åpenbare, Lovdata og Rettssdata – så er jeg veldig visuell av meg. Jeg tegner tidslinjer for alt jeg skal lære. Linjalen er aldri langt unna.

– Hva skal til for å få flere kvinnelige partnere inn i yrket?
– Si det – idag, i motsetning til for bare få år siden, tror jeg ikke partnerrollen nødvendigvis representerer den eneste lykken for advokatene som nå kan innta posisjoner. Men for å svare på spørsmålet; Advokatfirmaene må gjøre seg mer attraktive for alle, både kvinner og menn, ved å tilby en bedre balanse i livet for dem som jobber der. Dersom partnerrollen også i fremtiden vil kreve en hjemmeværende ektefelle og litt satt på spissen, sporadisk kontakt med barna, vil man få et stadig snevrere rekrutteringsgrunnlag.

DEN LILLE RASKE
Antall timer på jobb i uken: 37,5

Antall saker i retten siste året: 1

Antall champagneglass i måneden: 0

Hvor ofte trener du: Trener

En bok som har vært med på å forme deg: «Swimming with Sharks» med Joris Luyendijk

Favoritt TV-serie: «Parterapi» – helt latterlig.

Favoritt sommerlåt: Det må bli «Summer of 69» med Bryan Adams

Favoritt advokat-kjendis: Nei

– Hva er det viktigste for å lykkes som advokat i dag?
– Om langvarige gode klientrelasjoner er målet, så tror jeg at entusiasmen ikke må være langt unna. Finn rettsområder som trigger nysgjerrigheten i magen, trekk til deg kunnskapen – og prøv å formidle den med entusiasme og humør.

– Hva er dine beste og dårligste egenskaper som advokat?
– Jeg er nok i noen sammenhenger i overkant lat. Latskapen tvinger meg om ikke annet til å prioritere, så jeg har etter hvert blitt ganske flink til å skille det vesentlige fra det uvesentlige.

– Hva skal til for at sommeren blir perfekt for deg?
– Glade, friske barn og voksne. Kommer solen er det bonus. Da blir det overnatting i telt.

– Hva trenger du for å havne i feriemodus?
– Gå uten sokker!  Koble av klokken, tidsfrister, ja – koble av jobbmodus.

– Hvor går ferien i år?
– Den norske fjellheimen.

– Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet, og hva ville du servert?
– Min mann. Bedre samtalepartner skal du lete lenge etter.