Offiser og forsvarsadvokat Sterling Thomas åpnet foredraget sitt med å understreke at ingen ting av det han kom til å snakke om, var hemmeligstemplet informasjon.

Han er forsvarer for 9/11-innsatte på Guantánamo

Hvordan forsvare rettsstatlige prinsipper når du jobber med innsatte på Guantánamo-basen på Cuba – innsatte som systematisk blir plaget og ydmyket?

Dette var temaet for advokat og offiser Sterling Thomas fra USAs Chief Defence Counsel ved Office of Military Commisions at Guantánamo da han holdt foredrag for Advokatforeningens representantskap i Oslo i mai.

– Det er mange eksempler på hvordan CIA bryter rettsstatlige prinsipper og advokaters taushetsplikt. Vi blir avlyttet under klientsamtaler, dokumenter blir holdt tilbake, terskelen for bevis er senket, e-poster er regelrett blitt stjålet, og fanger med krigstraumer får ingen behandling. Myndighetene sier det gjelder nasjonens sikkerhet, men jeg synes at de mangler moral, og at det er flaut, sa Thomas.

– En CIA-ansatt ble satt til å tolke på et forsvarerteam. Det er helt utrolig, og jeg hadde aldri trodd jeg skulle se det. Dette er ikke eksempler på «American justice», sa Thomas.

Minner om kennel

Sterling Thomas er offiser i det amerikanske luftforsvaret, og bærer sin uniform med stolthet.

– Du kan ikke forvente at klienten vil stole på deg, når du vandrer inn i uniform og sier «hei, jeg er en del av forsvarerteamet». En av klientene mine hadde vært utsatt for tortur i flere år, nettopp av folk i uniform. Det tok meg flere år å få tillit.

På det meste var det 684 innsatte på basen, i dag er det bare et førtitalls fanger igjen. Fasilitetene ville ikke ha passert som et fengsel i USA, fortalte Thomas.

– Det er åpent, og minner mer om en kennel for hunder, og selv om det er noen takstrukturer for å beskytte mot regn, er det ingen beskyttelse mot vindbårne problemer som mygg, fortalte han.

Basen er delt i syv «camps». Ved fem av avdelingene finnes det enkelte fasiliteter, som en fotballbane, mens i camp 7 er alt fullstendig lukket.

– Vi har ingen bilder derfra, og det er her høyrisiko-fangene holdes, blant annet mine klienter. Noen fanger har vært så lenge som femten år på Guantanamo uten domstolsbehandling, sa Thomas.

Krigsforbrytelser

I USAs over to hundre år lange historie, har man bare hatt militærdomstoler knyttet til krigsforbrytelser tre ganger; Etter slaveritiden, etter annen verdenskrig, og nå, i tilknytning til Cuba-basen, fortalte han.

– At vi har så lite erfaring, er en av årsakene til at saksbehandlingen tar så lang tid. Vi støter på helt nye, juridiske problemstillinger, sa Thomas.

Enkelte av fangene på basen kommer aldri til å møte i for en domstol i USA, fremholdt han.

– Noen er derimot klare til å bli sendt ut, men myndighetene ønsker ikke å sende ut disse mennene, fordi det ikke passer med deres politiske mål, sa han.

Seksuell tortur

En av hans klienter, Ammar al Baluchi, ble ifølge Thomas kidnappet av CIA i 2003, og i tre og et halvt år utsatt for tortur, deriblant vann-tortur og seksuell tortur. Ifølge Thomas ble han blant annet tvunget til å stå oppreist i 83 timer mens han ble slått og avhørt. Baluchi skal ha fått en større hjerneskade som følge av torturen.

– Etter at han ble sluppet ut fra CIAs varetekt, har han vært nærmest konstant isolert, sa Thomas.

Selv om han tror at jobben som forsvarer for Guantanamo-fangene kan få innvirkning på hans videre militære karriere, ønsker han ikke å gi seg.

– Vi som jobber som advokater i Military Commission fortsetter å påta oss disse oppdragene fordi vi tror på rettsstatlige verdier. Jeg er en offiser i luftvåpenet, og bærer en uniform som betyr svært mye for meg. Hvis vi taper disse kampene på vegne av rettsstaten, så vil dette aldri ta slutt, sa Thomas.

[caption id="attachment_15088" align="alignright" width="600"] - Jeg er så stolt over at det finnes folk som deg, som er villig til å risikere egen karriere for å opprettholde rettsstatlige prinsipper, sa Jens Johan Hjort til Sterling Thomas etter foredraget i Representantskapet.[/caption]

Sterling Thomas fortalte om en av sine klienter, Ammar al Baluchi, en pakistansk statsborger som blant annet er siktet for å ha vært kurér for Osama Bin-Laden, og for å ha deltatt i 9/11-terroren.
Offiser og forsvarsadvokat Sterling Thomas innledet på Representantskapsmøtet i mai i år om forholdene for innsatte ved det amerikanske militærfengslet i Guantanamo Bay. Her med Jens Johan Hjort.
Powered by Labrador CMS