Barneadvokatene DA holder til i nyoppussede kontorlokaler sentralt på Vinderen. Fra venstre advokat Linn B. Doornich, advokatfullmektig Karoline K. Dale, advokat Trude Trønnes, advokat Thea Totland og advokat Fridtjof P. Gundersen.

Kritisk til hemmelighold av advokat-kostnader i barnevernssaker

Barnevernet betaler i snitt 1300 kroner i timepris til eksterne advokater, viser en kartlegging gjort av Stiftelsen barnas rettigheter, som mener gapet i timeprisen mellom barnevernets egne advokater og foreldrenes advokater skaper en juridisk ubalanse.

– Nærmere tre fjerdedeler av barneverntjenestene som deltok i undersøkelsen, ønsker hemmelighold om hvor mye penger de bruker på eksterne advokattjenester, sier advokat Thea Totland, daglig leder i Stiftelsen barnas rettigheter, og advokat i firmaet Barneadvokatene i Oslo.

Stiftelsen gjennomførte i mars i år en undersøkelse der alle barneverntjenestene i Norge, totalt 256 stykker - bydelene i Oslo ble unntatt – fikk spørsmål om deres bruk av eksterne advokater. I undersøkelsen ble barneverntjenestene blant annet spurt om de brukte innleide advokater, og om hvor mye de betalte i timepris til advokatene.

Totalt deltok 172 barneverntjenester i hele eller deler av undersøkelsen, men bare 45 barneverntjenester ville oppgi hvilken timepris de har avtalt med eksterne advokater, forteller Totland.

– Barnevernets uvillighet til å vise åpenhet er det mest urovekkende funnet i undersøkelsen. Ifølge offentlighetsloven har de plikt til å opplyse hvor mye de betaler. Det er klart det er i samfunnets interesse å vite hvor mye penger barnevernet bruker på familiesaker. Vi har sendt innsynsbegjæring til de barneverntjenestene som ikke har opplyst om timepris, men de fleste av disse er bare blitt ignorert, forteller Thea Totland.

– Barneverntjenestene gjemmer seg bak taushetsplikten. Vi er ikke ute etter å henge ut noen for å ta for høy timepris, men hvorfor kan ikke barnevernet være åpne om hvor mye de betaler, spør Totland.

1300 kroner i snitt

Ifølge undersøkelsen er snittprisen til advokater som jobber for barnevernet på minst 1300 kroner timen.

Totland tror at tallet kan være høyere, og at det ikke er urimelig å anta at det er en overvekt av barneverntjenester med advokattjenester i det lavere prissjiktet som har vært villige til å oppgi timepris.

Hun er også svært kritisk til at advokater som jobber for foreldre i barnevernssaker får stykkpris og lønnes med offentlig salærsats på 1020 kroner timen, mens prosessfullmektigen som jobber for det offentlige, får betalt for all medgått tid etter en helt annen timepris.

– Problemet er de to ulike systemene; det offentliges advokat får betalt for tiden han eller hun bruker, mens det motsatte er tilfelle for den private partens advokat. Der er systemet lagt opp slik at du tjener mer om du jobber mindre. Dette systemet blir det i alle fall ikke rettferdighet av, sier Thea Totland.

- Bryter loven

Hun mener prisforskjellene mellom partenes advokater i barnevernssaker er så stor at det går på rettssikkerheten løs.

«Det allerede sterke offentlige betaler sine advokater godt, og det er i disse advokatenes personlige interesse at det føres sak. De allerede svake private representeres av dårligere betalte advokater i et system der det lønner seg å jobbe så lite som mulig med saken», skrev Totland i et innlegg i Aftenposten nylig.

Dette er ikke bare et rettssikkerhetsproblem, men trolig også i strid med EMK, mener hun.

Hun påpeker at mange barneverntjenester også bryter Lov om offentlige anskaffelser.

– Fire av ti barneverntjenester som benytter eksterne advokater, forteller at det ikke er inngått rammeavtaler med disse.

Hvor mye advokater faktisk jobber gratis for det offentlige i barnevernssaker, er underkommunisert, mener hun.

Barne-spesialister

Barneadvokatene, som er startet opp av advokatene Thea Totland, Fridtjof P. Gundersen, Trude Trønnes og Linn Doornich er landets første nisjefirma som er spesielt rettet inn mot saker knyttet til barn, forteller advokat Thea Totland.

– Firmaets mål er alltid å jobbe for barnets beste, og at dette skal gjennomsyre alt vi gjør. Vi bruker mye tid på å rådgi foreldre, og på å ruste dem opp for å møte det systemet som venter dem. Vi satser, har skaffet større lokaler, og ansetter, forteller Totland.

Powered by Labrador CMS