Oslo Fengsel er et av fengslene i landet med høyt sikkerhetsnivå som kan bli rammet av loven. Foto: Advokatbladet

Vil kontrollere advokater på fengselsbesøk

Om Regjeringen får det som den vil, skal advokater på fengselsbesøk måtte gå gjennom sikkerhetskontroll eller bli kontrollert med hund - også når de besøker fengsler uten særlig høyt sikkerhetsnivå. Advokatforeningen er svært kritiske til forslaget.

I fremtiden må alle advokater regne med å måtte gjennomgå en sikkerhetskontroll når de skal besøke klienter i fengsler med vanlig, høyt sikkerhetsnivå. I dag gjelder dette kun i fengsler som har særlig høyt sikkerhetsnivå.

«Behovet for sikkerhetskontroll har blitt større de senere år, herunder for fengsler med høyt sikkerhetsnivå. Sikkerhetsmessig er det uheldig at kriminalomsorgen ikke kan pålegge advokat eller offentlig myndighetsrepresentant plikt til for eksempel å passere en metallportal i fengsler med høyt sikkerhetsnivå», skriver regjeringen i lovforslaget.

Advokatforeningen og Rettspolitisk foreningen er begge imot forslaget. Advokatforeningen mener forslaget representerer et inngrep i forsvarerens frie tilgang til sin klient, og uttalte i dette i sin høringsuttalelse:

«Foreningen kan ikke se at departementet har gitt noen reell begrunnelse for kontrollbehovet. Det er heller ikke vist til noe empiri som på noen måte tilsier at advokatene ikke er til å stole på og har misbrukt tillitten som ligger i dagens ordning».

Justisdepartementet mener spørsmålet om empiri knyttet til tillitt, og misbruk av ordningen, ikke er avgjørende. De understreker at det er mange forskjellige yrkesgrupper som gjør tjeneste i fengsel, og at det vil være en fordel både sikkerhetsmessig og praktisk om alle forholder seg til det samme reglementet.

Departementet legger til at forslaget er i tråd med tilsvarende kontrollordning ved noen domstoler, og i tråd med utviklingen ellers i samfunnet.

Adgangen til kontroll ved hjelp av teknisk utstyr eller hund vil også gjelde de ansatte i kriminalomsorgen, påpeker Justis- og beredskapsdepartementet, som presiserer at de forutsetter at kriminalomsorgen vil gjennomføre kontrollen med respekt for den innsattes rett til ukontrollert skriftlig og muntlig kommunikasjon med forsvareren.

Det forutsettes også at gjenstander tilhørende advokat eller offentlig myndighetsrepresentant ikke kontrolleres på en måte som medfører at konfidensielt innhold avsløres eller ødelegges.

Powered by Labrador CMS