Selv om avtalen med Norgerhaven nå avsluttes vil Sylvi Listhaug holde soningskøene nede, blant annet ved å la innsatte sone to og to på cellene der det er forsvarlig og nødvendig. Foto: Olav Heggø, Fotovisjon

Sier opp leieavtalen med fengselet i Nederland: - En slik avtale må aldri inngås igjen

Mens Sylvi Listhaug mener Norgerhaven-fengselet har vært en suksess, advarer JussBuss mot å inngå en lignende avtale med et ikke-norsk land i fremtiden.

 – Leie av fengselsplasser i Nederland har vært en suksess. Nå er soningskøen avviklet, og avtalen med Nederland har gitt rom for å gjennomføre vedlikehold og rehabilitering av fengselsplasser i Norge. Dagens regjering fikk på plass avtalen med Nederland, og avslutter den nå når kapasitetsforholdene her hjemme er bedre, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP) i en pressemelding.

Den nåværende avtalen utløper 31. august 2018. Da avtalen ble inngått var det til dels lange soningskøer i Norge. Avtalen startet fra 1. september 2015, og gjelder 242 fengselsplasser med høyt sikkerhetsnivå. To av tre nåværende innsatte er utenlandske statsborgere.

Avtalen har vært omstridt, og flere, har ment den bryter grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, deriblant Advokatforeningens forsvarergruppe.

På Twitter gir rettshjelpsorganisasjonen JussBuss, som ved flere anledninger har besøkt innsatte i fengselet, uttrykk for at rehabiliteringen i det nederlandske fengselet er langt dårligere enn i norske fengsler:

 

https://twitter.com/Juss_Buss/status/966290917987618816

Leder for Oslo fengselsfunksjonærers forening, Farukh Quereshi, er enig:

https://twitter.com/farukhq/status/966298899429326848

Også Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith uttrykte sin støtte;

https://twitter.com/MereteSmith/status/966304855324315648

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS