Advokat-klager førte frem: Sorenskriver opptrådte uverdig

Tilsynsutvalget for dommere mener advokater med rette hadde grunn til å føle seg urettferdig og uverdig behandlet av en sorenskriver - og har felt han for å ha handlet i strid med god dommerskikk.

En sorenskriver på Østlandet har brutt god dommerskikk i tre saker, opplyser Tilsynsutvalget for dommere i et nylig avsagt vedtak. Utvalget har konkludert med at en sorenskriveren har opptrådt kritikkverdig, og i strid med god dommerskikk. Blant annet skal sorenskriveren på et tidlig tidspunkt ha inntatt standpunkt i sakene, og latt dette

komme til uttrykk i prosessledelsen, og videre grepet inn i advokatenes opplegg og bestemt hva som er relevant, før de har fått komme tilstrekkelig til orde. Dette har dels skjedd i form av irritasjon og en brysk væremåte, kommer det frem i Dagbladet, som omtalte saken først. Et enstemmig utvalg har også funnet at sorenskriveren har opptrådt kritikkverdig i forbindelse med klageprosessen.

Klagerne i sakene er profilerte advokater i distriktet. I klagene hevder advokatene at sorenskriveren blant annet bestemmer seg på forhånd hva som er relevant, stadig avbryter rettens aktører, og oppleves å skape en utrygghet i retten. Nå har de altså fått medhold.

- Liten forståelse

(..)Inntrykket utvalget får gjennom å lese dokumentene og høre Ds forklaring, er at han har et sterkt behov for å korrigere og stoppe advokater og parter som han oppfatter som uryddige og udyktige, og som har tenkt å prosedere på forhold som etter hans oppfatning ikke vil føre fram. Utvalget viser til at god dommerskikk handler om å opptre mest mulig nøytralt og korrekt – uavhengig av om parter eller advokater har en god eller dårlig sak, skriver utvalget i vedtaket. 

"Sorenskriver D synes å ha liten forståelse for partenes rolle og situasjon i rettsforhandlingene, herunder for verdien av å få komme til orde, uansett om man har en god eller dårlig sak.

- Jeg registrerer ut ifra tilsynsutvalgets avgjørelse at vi har klaget med god grunn. Dette handler ikke om personen, men respekten for domstolens verdighet. Jeg håper dette er en tankevekker for alle domstoler i landet, påpeker en av advokatene til Dagbladet.

- Aldri bevisst

Advokat Ragnhild Bø Raugland som bisto sorenskriveren opplyser følgende til Dagbladet;

- Han ønsker legge saken bak seg, og tenke framover. Han har ovenfor klagerne meldt at han aldri bevisst har ment å opptre slik som framstilt i vedtaket fra Tilsynsutvalget. Han har også meddelt dem at i den grad hans dommerstyring har blitt oppfattet som uheldig, har han ingen problemer med å be om unnskyldning for dette.

Powered by Labrador CMS