Ti julebord som ikke gikk helt etter planen

Viktig å ha det moro, men også å være på vakt i julebordsesongen. Foto: Shutterstock

På fest med jobben kan det meste skje. Vi har samlet ti julebords-dommer fra virkeligheten.

 

Sint kvinne slo politimann

En kvinne, som var sterkt beruset etter å ha vært på julebord, nektet å forlate baren. Hun veivet rundt seg og kom med ukvemsord til politiet, som kjørte henne hjem. Da bildøren ble åpnet, slo hun en politimann i tinningen. I lagmannsretten ble hun dømt til fengsel i 21 dager for overtredelse av strl. § 127 første ledd, 1. straffalternativ, men anket til Høyesterett. Anken ble avvist.
(Kilde: Norges Høyesteretts ankeutvalg – Rt-2014-1080)

 

La an på sjefens kone

Begeret rant over for en kvinne som på et julebord gjentatte ganger ble forsøkt sjekket opp av en kollega. Da mannen mot slutten av kvelden, med høy promille, gikk ned på kne foran henne, med hennes sjef og ektemann som vitne, sprakk det for kvinnen: Hun slo til beileren med vinglasset sitt. Mannen ble truffet i halsen, ble påført flere kutt, og måtte sy 19 sting. Hun ble dømt til fengsel i fem måneder, og til å betale mannen 25.000 kroner i erstatning.

(Kilde: Gulating lagmannsrett LG-2012-137588)

 

Kranglet om VIP-bord

Etter å ha vært på julebord, kom mannen seg inn på et VIP-område på et utested. Der kom han i klammeri med en mann fra en gjeng som hadde betalt penger for et reservert bord, og ble av mannen bedt om å forlate lokalet. Da slo han sin motpart i bakhodet med en ølflaske. Fornærmede måtte sy tre sting. Mannen ble dømt til fengsel i 120 dager for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap (straffeloven § 229 første straffalternativ jf. § 232).
(Kilde: Borgarting lagmannsrett LB-2013-110461)

 

Tynnkledd og dritings

En kvinne i slutten av førtiårene ble observert tynnkledd og sterkt beruset utenfor byens kulturhus, der hun hadde vært på julebord.  Politiet vurderte at hun ikke var i stand til å ta vare på seg selv, og tok henne med til fyllearresten. Kvinnen ble urolig underveis, og ble påsatt håndjern, og holdt med makt mot bilveggen. Kvinnen skjelte ut politimennene, og kastet opp inne i bilen. Da politiet stoppet for å tørke opp, sparket hun politimannen som tørket oppkastet hardt i låret. Kvinnen ble dømt for overtredelse av straffeloven § 127, § 326 nr. 2 og § 333 til ubetinget fengsel i seksten dager.
(Kilde: Gulating lagmannsrett LG-2013-60123)

 

 

Ville være for seg selv

Midt under julebordet satt to av de ansatte seg på balkongen, hvor de ble sittende og snakke sammen så lenge at de andre festdeltagerne antok at ble baksnakket. Stemningen inne ble opphisset og deltagerne så høyrøstede at hele julebordet ble ødelagt. Da de to kom på jobb neste dag, ble de sendt hjem med beskjed om å «tenke seg om». Den ene, som var assisterende butikksjef, ble også fratatt nøklene til forretningen. Lagmannsretten kom, i likhet med tingretten, til at de faktisk var gitt avskjed. Denne ble kjent ugyldig, og de to ble tilkjent erstatning for økonomisk og ikke-økonomisk tap.
(Kilde: Gulating lagmannsrett, LG-2012-198951)

 

Kranglet om støynivået

Mot slutten av julebordet var stemningen god, og lydnivået høyt. Da ble gjengen oppsøkt av en 43 år gammel mann fra et annet julebordselskap som ga uttrykk for stor ergrelse over støynivået. En ilter ordveksling utviklet seg. 43-åringen tok så grep rundt fornærmedes hals og klemte til, for angivelig «å se hva han hadde inne i hodet». En kort stund etterpå reiste fornærmede seg for å gå hjem, men fikk da utdelt et knyttneveslag over øyet fra 43-åringen. Mannen ble dømt til fengsel i nitti dager for legemsfornærmelse.
(Kilde: Frostating lagmannsrett, LF-2013-103358)

 

 

Kløp kollega i nesen

Mannen drakk en kvart liter 60 prosent sprit blandet med eplelikør før julebordet. På festen tok han tak i nesen til en kollega og vred rundt. Kollegaen reagerte med å slå vekk hånden til tiltalte, og slaget traff ham i ansiktet.  Mannen ble så kastet ut, men fikk komme inn igjen. Etter en stund slo han den samme mannen i ansiktet med knyttet hånd, slik at mannen fikk brudd i nesen og falt av stolen. Tingretten dømte mannen for overtredelse av straffeloven § 229 første straffalternativ til fengsel i seks måneder. Lagmannsretten endret til en deldom og la til at fullbyrdelsen av straffen utstår for nitti dager med en prøvetid på to år.
(Kilde: Gulating lagmannsrett, LG-2011-128883)

 

 

Kjørte i fylla etter julebordet

Den tidligere ustraffede 19-åringen drakk både øl og hjemmebrent på julebordet, men sa likevel ja da en kamerat i to tiden ba om å bli kjørt hjem, enda han bare bodde et par kvartaler unna. 19-åringen mistet kontroll over bilen, og ble pågrepet av politiet. I tingretten ble han dømt til seksti timer samfunnsstraff for kjøring med 1,87 promille. Påtalemyndigheten anket, og dommen ble i lagmannsretten endret til fengsel i 14 dager.
(Kilde: Hålogaland lagmannsrett, LH-2009-159397)

 

 

Slo politiet med prinsessestav

Den 27 år gamle kvinnen ble så sint på politimannen at hun slo ham flere ganger i hodet med vesken sin. I vesken hadde hun en prinsessestav med en hard stjerne på tuppen. Politimannen forklarte i retten at slagene gjorde veldig vondt.

Tumultene oppstod etter at politiet grep inn for å hjelpe kvinnen, etter at hun på brutalt vis var lagt i bakken av to vakter på et utested. Kvinnen hadde vært på julebord med jobben før hun kom til utestedet. I tingretten ble kvinnen dømt til samfunnsstraff for overtredelse av straffeloven § 127 første ledd, men straffen ble omgjort av til ubetinget fengsel i 21 dager.
(Kilde: Gulating lagmannsrett, LG-2009-75711)

 

 

Tok penger og mobil

Da julebordet var over, fant 37-åringen en mobil og en lommebok i garderoben, som han tok med seg. På bussturen hjem ringte kvinnen som eide mobilen til sin egen mobil. Det ble da åpenbart at 37-åringen hadde den. På bussen holdt han demonstrativt opp kvinnens pengesedler, og påstod at de var hans egne. Han ble da tilsnakket av en av lederne, og fremsatte grove trusler overfor vedkommende.

Påfølgende mandag ble 37-åringen sagt opp, etter å ha jobbet i firmaet i elleve måneder, og anmeldt. Politiet ga påtaleunnlatelse.
(Kilde: Oslo tingrett, TOSLO-2004-5527)

Denne saken ble publisert første gang i desember 2015.