BAHR Rolf Johan Ringdal Kimberley Motley og Morten Smørdal

«Badass lawyer» ber advokater ta ansvar

Amerikanske Kimberley Motley forlot jobb og familie i USA for å tjene gode penger som advokat i Afghanistan. Der våknet hennes juridiske engasjement. Nylig besøkte hun BAHR for å snakke om bedrifters samfunnsansvar.

Trebarnsmoren Motley, som i januar fortalte sin historie på Skavlan, legger ikke skjul på at formålet med å starte opp virksomhet i Afghanistan i 2009 i første rekke var å tjene gode penger, og få muligheten til å arbeide med profilerte klienter.

På de årene hun har drevet egen virksomhet i landet, har det derimot skjedd mye: Det som i utgangspunktet var ren business er blitt til mye mer – deriblant et veldedighetsarbeid som skal hjelpe utsatte grupper, som misbrukte kvinner og barn.

Motley er opptatt av å integrere samfunnsansvar i den daglige forretningspraksisen, og har opprettet en egen pro-bono-avdeling i sitt eget advokatselskap.

– Mitt mål er å lære så mange som mulig verden rundt om lover og regler, og hvordan de kan bruke rettighetene sine til å beskytte seg selv og andre mot urett i systemet, fastslo Motley.

 

Mange har stilt spørsmål ved hvordan Kimberley Motley klarte å gjennomføre advokatarbeid i et så krigsherjet og ustabilt land som Afghanistan. Oppskriften er kanskje enklere enn man skulle tro.

– Hvis du bruker lovene slik de var ment å skulle virke, kan det fungere, selv i et så korrupt land som Afghanistan. Vi advokater kan være kreative, men det er samtidig viktig å snakke om lovene på en måte som gjør at alle kan forstå dem, oppfordret hun forsamlingen.

Som eneste ikke-afghanske advokat i Kabul, og det faktum at hun er kvinne, byr arbeidshverdagen på nok av utfordringer. Men i stedet for å vise til innviklede juridiske bestemmelser, møter hun aktørene på deres nivå.

– Fremfor å dømme folk med en gang, kan jeg spørre «Står det ikke at det å mishandle kvinner er feil i Koranen?» Jeg tror det er nøkkelen: Snakk med mennesker slik at de forstår. Det fungerte i alle fall for meg!

I fjor høst laget et dansk filmselskap en dokumentarfilm om advokaten, Motley’s Law, en film som nylig vant Grand Jury Prize Award på New York DOC 2015. I USA blir hun ofte kalt en «badass lawyer»; en uredd tøffing.

 

Som en del av sitt pro bono-arbeid hentet nylig advokatfirmaet BAHR inn den profilerte amerikanske advokaten til å holde foredrag for ansatte og samarbeidspartnere.

Kommunikasjonsdirektør Knut T. Traaseth i BAHR sier at selskapet synes det er viktig å engasjere seg i noe mer enn den daglige driften, og har derfor valgt å styrke bedriftens samfunnsansvar, CSR (corporate social responsibility), som skal hjelpe mindre organisasjoner på vei.

– Vi ønsker å bringe noe av det vi er gode på inn i organisasjonene, fremfor bare å bevilge et pengebeløp. Dette kan være juridisk kompetanse, sparring, så vel som rådgivning på kommunikasjon og markedsplaner, sier Traaseth.

Powered by Labrador CMS