Advokat Johnny Veum er blitt skjelt ut i sosiale medier, og på kronikkplass i Dagbladet. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.

Refses for voldtekts-uttalelse

Holdt ansvarlig

Publisert

Advokat Johnny Veum er blitt stemplet som en «idiot» av komikeren Lisa Tønne, og har møtt massiv kritikk etter at enkelte utsagn fra hans prosedyre i en voldtektssak ble slått opp i Dagbladet.

«Å framstille seg som voldtektsoffer er noe av det sikreste en kvinne kan gjøre», siterte Dagbladet fra advokat Johnny Veums prosedyre. Avisen slo utsagnet opp som tittel på en nyhetssak fra Oslo tingrett, der Veums klient, den tidligere danseren Julio Kopseng, stod tiltalt for å ha voldtatt ni kvinner.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. «Gratulerer da, Johnny Veum, med å være en idiot», skrev komiker Lisa Tønne på sin Facebook-side. VG fulgte opp med et intervju med henne. «Forsvarer eller ikke, dette er ikke greit», sa hun, og fortsatte: «De ordene – at det er lett for kvinner å opptre som voldtektsofre – har han sagt, og det er ikke greit å si i noen sammenheng.»

Noen dager etter skrev psykolog Sidsel Fjelltun, lærer Marit Kristine Berntsen, og daglig leder i Dixi Ressurssenter mot voldtekt, Rannveig Kvifte Andresen, en kronikk i Dagbladet der Veum personlig blir holdt ansvarlig for sine argumenter i prosedyren.

«Du mener at de fornærmede i saken mot din klient har konstruert hendelsesforløpene, og løyet om at han har forgrepet seg på dem. Du sier at kvinner lyver, akkurat som menn, og at deres forklaringer er preget av artiklene om din klient i media. (…) Vi vet ikke om du med vitende og vilje forteller løgner, eller om du oppriktig tror på det du serverer», skriver de tre kvinnene.

Tidligere leder i Advokatforeningen Berit Reiss-Andersen reagerer sterkt på beskyldningene mot Veum.

– Kritikken fra Lisa Tønne og de andre som har ytret seg mot Johnny Veum viser at de ikke forstår helt grunnleggende rettsstatsprinsipper, sier hun.

– Enhver straffesak må gjennomføres slik at uskyldige ikke blir dømt. Siktede må derfor ha forsvarer som bidrar til at dommeren får seg forelagt ethvert motargument mot domfellelse. Den forsvarer som ikke er en kritisk stemme i løpet av en straffesak, har gitt dommeren et dårligere beslutningsgrunnlag og generelt ikke gjort jobben sin.

– Kritikken mot advokat Veum bryter med prinsippet om at advokaten har krav på ikke å bli identifisert med sin klient. Selvfølgelig kan også forsvarere utrykke seg uheldig i retten. Men hverken Lisa Tønne eller jeg var tilstede i rettssalen. Det er dommeren som administrerer saken som skal irettesette partene, hvis aktor eller forsvarer går over streken. Så langt jeg kjenner til var det ingen som ble irettesatt i den saken som nå kritiseres, sier Reiss-Andersen.

[caption id="attachment_6349" align="alignright" width="200"] Marius Dietrichson. Foto: Henrik Evertsson[/caption]

Marius Dietrichson, leder av Forsvarergruppen, mener at kritikken mot Veum ikke burde ha vært fremmet.

– Det er ikke mulig for meg å ta stilling til hva som har funnet sted i en sak jeg ikke har vært i selv. Samtidig er det maktpåliggende å få frem at en forsvarer må ha anledning til å forfølge alle spørsmål som er relevante i sitt forsvar av en siktet, også de spørsmål som oppfattes som vanskelige av en fornærmet part.

Også han minner om at en forsvarer ikke skal identifiseres med sin klient, eller med de synspunkter klienten gjør gjeldende i sitt forsvar.

– Disse to prinsippene er under spenn i den kritikken som har fremkommet mot advokat Veum, og derfor mener jeg at den kritikken som har fremkommet, ikke burde ha vært fremmet, sier Dietrichson.

Han etterlyser også større ydmykhet knyttet til at uttalelsen til Veum er tatt ut av sin sammenheng.

Advokat Brynjar Meling mener det er grunn til å se kritikken mot Veum i et videre perspektiv.

– Det er alvorlig er at samfunnsdebattanter i større grad identifiserer forsvareren med klienten, og går til angrep på forsvareren personlig. Da blir dette ikke bare et angrep på Veum, men på den uavhengige forsvarerrollen, sier Meling.

Slike angrep kan føre til at forsvarere vegrer seg mot å ta frem de politisk ukorrekte standpunktene i forsvaret av sine klienter, mener Meling.

Tor Erling Staff har etterlatt seg et tomrom på dette området, mener han.

– Samfunnet trenger forsvarere som tør å være politisk ukorrekte og å si de upopulære tingene, sier Meling.

Johnny Veum viser til at straffesaken fortsatt pågår, og at han derfor ønsker å være tilbakeholden i sine uttalelser. Som et motsvar til kronikken i Dagbladet skrev han følgende:

«Som forsvarer er det min oppgave å peke på svakheter i påtalemyndighetenes bevisførsel og argumentasjon i straffesaker, slik at domstolen får et best mulig grunnlag for sin avgjørelse. Dette må skje uavhengig av egne oppfatninger eller standpunkt. En forsvarer skal kun ivareta den anklagedes interesser.

Utsagnene som har skapt reaksjoner er i media løsrevet fra sin sammenheng. Det kan tenkes at kronikkforfatterne kunne fått et annet inntrykk hvis de hadde vært til stede under rettssaken. Verken aktorene eller bistandsadvokatene tok replikk etter å ha hørt hele prosedyren.

En forsvarers prosedyre er et sluttinnlegg som utelukkende er ment for domstolen i den konkrete saken. Den er ikke ment som et innlegg i en offentlig debatt, og bør heller ikke brukes til dette.»

Psykolog Sidsel Fjelltun, vitenskapelig assistent ved Universitetet i Oslo, var ikke tilstede i retten, forteller hun til Advokatbladet.

– Hvis Dagbladet har rapportert uriktig, vil jeg gjerne ha en full redegjørelse for hva som er feil. Uansett er det som kom frem, alvorlige påstander. En forsvarer må være klar over at uttalelsene i retten foregår i et offentlig rom. Veums utsagn inngår i den offentlige debatten, og rapporteres offentlig. Da er det viktig å svare ham offentlig. Fra mitt ståsted er det viktig å gi stemme til ofrene. Som psykologer har en slagside i forhold til ofrene, har advokater en slagside til gjerningsmennene, sier Fjelltun.

Faksimile fra Lisa Tønnes Facebook-profil
Marius Dietrichson mener forslag om endring i voldtektsloven ikke bør vedtas. Arkivfoto: Henrik Evertsson
Powered by Labrador CMS