Boken drøfter det norske vernet av «privatlivets fred». Selve temaet for boken er hvor langt disse bestemmelsene om privatlivsvern rekker som skranke for offentliggjøring av private forhold.

Sentrale problemstillinger i boken er hvilke hensyn som ligger bak vernet mot offentliggjøring av private forhold, hvem som beskyttes av dette vernet, hva private forhold er, når det kan sies å foreligge samtykke til offentliggjøring, samt hvordan hensynet til privatlivet skal avveies mot hensynet til ytringsfriheten. Lovbestemmelsene om vern av privatlivets fred tolkes i all hovedsak i lys av nasjonal rettspraksis og praksis fra Den europeiske menneskerettsdomstolen. Som et tillegg drøfter forfatterne også i hvilken grad presseetikk kan trekkes inn som rettskilde.

Boken skal gi en oversikt over de generelle vurderingsmomentene som er relevante i konkrete saker om offentliggjøring av privat informasjon, og drøfter en rekke ulike problemstillinger. Overordnet drøfter forfatteren de rettslige grenser for hva som offentliggjøres av private forhold i dag, i en tid der man ofte snakker om at skillet mellom den offentlige og den private sfære er i ferd med å viskes ut. Dette synes å være et viktig spørsmål i en tid der individet står sentralt i journalistikken, og der man også har fått mange nye mediekanaler som privat informasjon kan offentliggjøres i.

Siktemålet med boken er å gi et bidrag til denne rettsdogmatiske diskusjon, men i tillegg også å bidra til den rettspolitiske diskusjon om hvor grenser for offentliggjøring av private forhold bør gå. I boken benyttes også begrepet «privatlivsvern» som en forenkling av «vernet til privatlivets fred». Boken drøfter både det strafferettslige og det sivilrettslige vernet av privatlivets fred.

Boken skal være nyttig for alle som jobber med medierett, slik som dommere, advokater, og andre som gjennom publiseringsvirksomhet møter konflikten mellom ytringsfrihet og rett til privatliv.

Boken er en bearbeidet og utvidet versjon av forfatterens doktoravhandling fra 2014, og inkluderer flere sentrale avgjørelser fra EMD i 2015.

Ellen Lexerød Hovlid, Gyldendal Juridisk, 360 sider, kr 790.

Powered by Labrador CMS