Mangelen på vurdering av eiendoms- og formuesbeskatning gjør skatteutredningen litt halvferdig, mener Ernst Ravnaas. Foto: Geir Egil Skog

Skattesmell for partnere

53,7 prosent

Publisert

Scheel-utvalget foreslår å øke marginalskatten med hele 7 prosentpoeng – blant andre for partnere i advokatfirmaer.

Hvis innstillingen fra regjeringens skatteutvalg blir gjennomført, kan partnere i advokatfirmaer vente seg en solid skattesmell.

– Utvalget foreslår skjerpet beskatning av inntekter fra aksjer og andeler i deltagerlignende selskap, forklarer Bettina Banoun. Hun leder Advokatforeningens lovutvalg for skatterett.

– Dette vil også ramme advokater som driver sin virksomhet via aksjeselskap, ansvarlig selskap og indre selskap. I dag er marginalskatten samlet 46,7 prosent. Denne er foreslått økt til 53,7 prosent, sier Banoun.

Skatteutvalget, som har vært ledet av påtroppende finansråd Hans Henrik Scheel, har vært delt om akkurat dette forslaget. Mindretallet foreslår en samlet økning av skatten på eierinntekten med 1,5 prosentpoeng.

– Med forslaget vil kapital beskattes hardere enn arbeidsinntekt. Kapital er også gjenstand for formuesbeskatning, forklarer Bettina Banoun.

[caption id="attachment_4809" align="alignright" width="254"] Mangelen på vurdering av eiendoms- og formuesbeskatning gjør skatteutredningen litt halvferdig, mener Ernst Ravnaas. Foto: Geir Egil Skog[/caption]

Akkurat eiendoms- og formueskatten er det viktigste ankepunktet Ernst Ravnaas har mot innstillingen. Ravnaas er partner i Steenstrup Stordrange, og i en pressemelding fra firmaet presenteres han som en av arkitektene bak den store skattereformen fra 1992.

– Hovedgrepet med lavere beskatning av næringsinntekt og arbeidsinntekt, og mer beskatning av eiendom og kapital, er bra. Samlet sett innebærer utvalgets forslag at det legges større vekt på konsumskatter og skatt på fast eiendom, sier Ernst Ravnaas.

– Men utredningen blir litt halvferdig ved at man ikke har foretatt en fullstendig vurdering av henholdsvis eiendoms- og formuesbeskatning, mener han, og tar til orde for å avvikle formueskatten og heller innføre generell eiendomsskatt.

Utredningen fra Scheel-utvalget har møtt motbør fra mange kanter. Nå skal det ut på høring.

– Som til de fleste lovforslag vil Advokatforeningen inngi høringsuttalelse, forsikrer skatteutvalgsleder Bettina Banoun.

Her overrekker Hans Henrik Scheel skatteutredningen til finansminister Siv Jensen. (Foto: Finansdepartementet)
Mangelen på vurdering av eiendoms- og formuesbeskatning gjør skatteutredningen litt halvferdig, mener Ernst Ravnaas. Foto: Geir Egil Skog
Powered by Labrador CMS