Presset jordskifterett på Stord

Publisert

 

Haugaland og Sunnhordland jordskifterett sliter med restansene, et problem som kan bli enda større når ny jordskiftelov trer i kraft om ett år.

Haugalandet og Sunnhordland jordskifterett er en av de travleste jordskifterettene i landet, og for tredje år på rad er det rekord i innkomne saker. Målsettingen om seks måneders saksbehandlingstid er dermed umulig å holde. For tiden er det en dommer mindre i staben. Lokalavisen Stordnytt tror også at økt kjennskap til at jordskifteretten kan løse tvister rundt fast eiendom, er den vesentligste årsakene til den økte saksmengden. At advokatene i området har bedre kunnskap om jordskifterettens område nevnes som en annen årsak.

Fra 1.1. 2016 trer ny jordskiftelov i kraft. Avdelingsdirektør Solveig Moen i Domstoladministrasjonen tror at lovendringen vil føre til at enda flere får øynene opp for mulighetene til å ta eiendomssaker opp i jordskifterettene.

– Ved ikrafttredelse av ny lov vil dagens begrensninger i lovens virkeområde bli opphevet. Jordskifterettens skjønnskompetanse er utvidet, begrensingene til LNF-områder, samt dagens begrensninger i jordskifterettens muligheter til å fordele arealverdier ved utbygging, oppheves. Jordskifte blir også et mer attraktivt virkemiddel i bynære områder. Det vil for eksempel bli mulighet til å holde jordskifte på fellesarealene knyttet til en seksjonert bolig, sier Solveig Moen.

Ikke alarmerende

– Lokale advokater merker en gradvis økende saksbehandlingstid. Man synes det er i overkant når det nå kan ta et år fra saken sendes inn til den behandles, men det er foreløpig ikke alarmerende lang saksbehandlingstid, sier advokat Truls Lea i Haugesund.

Han mener det er åpenbart at den økte verdien av strandlinjen øker tvisteomfanget for jordskifteretten.

– En annen faktor som nevnes er at partene, og advokatene, opplever at jordskifteretten foretrekkes på grunn av at opplevelsen av å være i tvist er mindre enn ved de ordinære domstoler. Det påpekes også at bevisstheten omkring rettshjelpdekning via eiendomsforsikringen gjør at den økonomiske risikoen er mindre for partene, sier Lea.

 

Fra 1.januar 2016 trer ny jordskiftelov i kraft. Avdelingsdirektør Solveig Moen i Domstoladministrasjonen tror at lovendringen vil føre til at enda flere får øynene opp for mulighetene til å ta eiendomssaker opp i jordskifterettene.
Powered by Labrador CMS