Cathrine Moksness i Gatejuristen frykter for fremtiden til Barnas jurist, etter varslede budsjettkutt.

Gatejuristen kuttes og æres

Publisert

Samtidig som at Gatejuristen er nominert til Osloprisen, foreslår kommunen et kutt på 170.000,- for rettshjelptiltaket i hovedstaden.

– Det hjelper ikke med ære og berømmelse, så lenge pengene uteblir, sier Cathrine Moksness i Gatejuristen oppgitt.

Gatejuristen er nominert til Osloprisen 2014 for årets stemme. I sin begrunnelse for nominasjonen skriver Natt & dag blant annet at "organisasjonen gir en av samfunnets svakeste grupper en stemme, ikke først og fremst i offentligheten, men i de lukkede rommene der de trenger den enda mer: overfor et rettsvesen og byråkrati som ikke er tilpasset mennesker i deres situasjon".

– Gatejuristen setter stor pris på å bli nominert. Dette er en flott oppmuntring i en vanskelig tid, da det er overhengende fare for at Oslo kommune vil kutte sin tildeling til Gatejuristen i 2015 med 170 000 kroner. Dette vil i så fall medføre at Gatejuristen må redusere antall ansatte og frivillige advokater og jurister, sier Anne Cathrine Mørch i Gatejuristen.

Gatejuristen har hele 70 frivillige advokater og jurister de følger opp, slik at disse får ytt gratis rettshjelp til hovedstadens svakeste. Den betydelige frivillige innsatsen at Gatejuristen får svært mye rettshjelp ut av hver tildelt krone.  Gatejuristen behandler nærmere 1000 saker i år. Et kutt i tildeling til Gatejuristen i denne størrelsesorden vil medføre at anslagsvis mellom 100 og 200 færre saker kan behandles i 2015, advarer Mørch.

Advokatforeningen på banen

Advokater stiller ikke bare gratis opp for å gi fri rettshjelp til de narkomane. Oslo krets av Advokatforeningen er en av Gatejuristens største støttespillere, og kretslederen var nylig i kommunens finanskomite for å tale Gatejuristens sak.

– Jeg er så takknemlig for den støtten vi har fått fra Advokatforeningen ved Oslo krets i denne prosessen. Det har vært en stor støtte å ha Marte S. Brodkorb med seg i denne prosessen. Fantastisk bistand! Takket være Advokatforeningen så ble Gatejuristens sak løftet opp i to komiteer. Gatejuristen møtte opp for helse-og sosialkomiteen. Advokatforeningen med Brodkorb og Gry Brandshaug Dale talte vår sak i Finanskomiteen, og gjorde en kjempeinnsats, sier Moksness.

Gatejuristen frykter en dramatisk nedgang av antall behandlede saker om Oslo kommune kutter støtten med 170.000,- for 2015.
Powered by Labrador CMS