Advokater mot musikk- og tiggeforbud

Publisert

Flere advokater engasjerer seg mot forsøk på å forby gatemusikk og tigging.

Parkvesenet i Bergen ønsket i november å fjerne sjenerende gatemusikanter fra enkelte gater i byen. Da grep advokat Bengt Waldow inn.

«Det synes som om byråd og politi har en plan om å sikre seg sigøyner- og narkomanfrie gater ved å tegne seg kart og forby grupper opphold der - noe det selvsagt ikke er hjemmel for i politiloven eller ellers», uttalte han til Bergens Tidende.

Waldow er mannen som i fjor, da debatten om Oslo skulle forby gatemusikk uten løyve, skrev en politianmeldelse av seg selv for å ha sunget The Smiths' «There is a light that never goes out» på offentlig sted. «Forseelsen fant sted i det jeg gikk til jobb», het det i anmeldelsen, ifølge Bergensavisen (se faksimile).

[caption id="attachment_4583" align="alignright" width="300"] Parkvesenet i Bergen ønsket å fjerne sjenerende gatemusikanter fra enkelte gater i byen. Da grep advokat Bengt Waldow inn. Faksimile fra www.ba.no[/caption]

I høst har debatten om gatemusikk på Torgalmenningen og andre sentrumsgater rast i Bergen.

– Det har vært en del sjenerende episoder i Bergen med musikalske innslag av heller laber kvalitet. Men her har jo politiet allerede hjemler til å gripe inn, om det blir for ille, sier advokat Waldow.

Etter Waldows enkle innføring i politiloven i avisen, trakk byrådet i Bergen forslaget.

Waldow er enig i at saken er komplisert, men står fast ved konklusjonen om at man ikke bare kan forby et par gatemusikanter her, og et par der.

– Man kan heller ikke forby gatemusikanter i hele byen, uten at Stortinget åpner for dette via endringer i politiloven, sier han.

Om det er snakk om store grupper musikanter, kan deres opptreden betegnes som et arrangement, og dette har kommunene mulighet til å regulere, påpeker han.

– Kommunen kan også regulere gatemusikanters opptredener ut fra kommunens eiendomsrett over offentlige steder, men her tror jeg ikke det er noe å hente, sier Waldow, som hovedsakelig jobber med fast eiendom og forretningsjus i advokatfirmaet Judicium i Bergen.

Vil ha svar fra Arendal

[caption id="attachment_4584" align="alignright" width="234"] GRATIS: Advokat Jon Wessel-Aas tilbyr seg å jobbe gratis for tiggere som får bot for å tigge.[/caption]

I sommer vedtok Stortinget å endre politiloven slik at kommunene, i sine politivedtekter, kunne sette vilkår for pengeinnsamling, og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt og innføre et register over pengeinnsamlere. I august var Arendal den første kommunen til å innføre tiggeforbud.

Regjeringen vil neste vår fremme en sak for å innføre nasjonalt forbud mot tigging innen sommeren 2015.

Advokat Jon Wessel-Aas, som tidligere har tilbudt seg å jobbe pro bono for tiggere som blir bøtelagt etter den nye loven, har skrevet til Arendal kommune og bedt om en konkretisering av hvilke type tigging som vil bli bøtelagt.

På vegne av en klient skriver Wessel-Aas:

«I uttalelsene fra stasjonssjefen fremgår det for det første at det i hvert enkelt tilfelle må vurderes om det er tale om tigging i lovens forstand, eller om det er tale om en «aksjon». Videre antyder han (stasjonssjefen, red. anmerk.) at politiet først vil reagere dersom det er snakk om «grupper av tiggere» - og ellers «når det passer seg». »

«For den enkelte - herunder min klient - krever legalitetsprinsippet at man skal kunne forutberegne sin rettsstilling. Man må kunne forstå hvilke handlinger som er lovlige, og hvilke handlinger som er straffbare. Den enkeltes rettsstilling kan ikke gjøres avhengig av om, og i tilfelle hvordan, andre individer opptrer, og den kan heller ikke gjøres avhengig av kriterier som ikke følger av loven, men av hvordan politiet avgrenser begrepet tigging mot «aksjon», eller av når politiet synes at «det passer seg», skriver advokaten.

Han ber om en klargjøring fra politimesteren i Agder om hvilke tiggere som rammes av kommunens politivedtekter § 4 tredje ledd.

Til lokalavisen Agderposten understreker Wessel-Aas at det nå er mange jurister som er opptatt av å få prøvd hva forbudet egentlig betyr. Også Nasjonal institusjon for menneskerettigheter ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo har interessert seg for problemstillingen.

Les pressemeldingen fra Nasjonal institusjon for menneskerettigheter om tiggeforbudet i Arendal her.

[caption id="attachment_4585" align="alignright" width="750"] STERKE MENINGER: I Sverige ble tiggeforbud diskutert i forbindelse med valget. Partiet Sverigedemokratene var det eneste partiet som gikk inn for å forby tigging. Foto: 199Pema, Wikimedia Commons.[/caption]

Tigging provoserer mange, både dem som er mot, og dem som mener at aktiviteten ikke kan forbys.
Parkvesenet i Bergen ønsket å fjerne sjenerende gatemusikanter fra enkelte gater i byen. Da grep advokat Bengt Waldow inn. Faksimile fra www.ba.no
Medierettseksperten Jon Wessel-Aas er foreslått som nytt medlem i Hovedstyret.
STERKE MENINGER: I Sverige ble tiggeforbud diskutert i forbindelse med valget. Partiet Sverigedemokratene var det eneste partiet som gikk inn for å forby tigging. Foto: 199Pema, Wikimedia Commons.
Powered by Labrador CMS