Schjødt: Tredje størst og stolt av det

Advokatfirma Schjødt er nå Norges tredje største advokatfirma. Ikke alle har fått med seg at de har passert både BA-HR og Wiersholm på få år. Det er de stolte av. I sitt nye forretningsbygg vegg i vegg med Konserthuset i Vika, viser adm.dir. Paul Bellamy og verneverdig partner Cato Schiøtz rem kontorer, kantine, møterom og utmerkelser.

– Det er en endring i markedet for advokater, forteller Bellamy. – Firmalojaliteten er ikke lenger slik at man blir hele livet der man begynner som fullmektig. Det å skifte advokatfirma er i ferd med å bli normalen.  Vi ser en bevegelse av svært dyktige advokater fra de mellomstore firmaene over til de største. Samtidig ser vi også en viss bevegelse den andre veien – noen dyktige partnere ønsker å trappe litt ned og vil heller være stjerne i et mellomstort firma enn bleknende stjerne i et stort firma.

– Vi satser på vekst fortsatt, sier Paul Bellamy. – Vi ligger allerede mer enn 10 % over fjoråret i årets første kvartal. Vi opplever økning i transaksjoner og transaksjonsverdiene er svimlende høye, senest bistand til selgerne i Visma med en verdi på kr. 21 milliarder. Tvist ligger også godt foran fjoråret.

Paul Bellamy forteller om hvordan Schjødt nå satser tungt på kompetanse. – Vi rekrutterer fra toppen nå. Vi tar ikke lenger inn så mange fullmektiger. Vi tar også inn partnere, senioradvokater og fast advokater. Vi har hentet inn åtte senioradvokater fra andre store advokatfirmaene bare de siste femten månedene. Vi rekrutterer de advokatene som klientene vil ha. De største aktørene i næringslivet har sine egne dyktige In-house avdelinger som tar unna mye av rådgivningsarbeidet og de mindre tvistene. Når de går utenfor eget hus for å kjøpe advokattjenester, så vil de bare ha det aller beste av kompetanse. Det er store beløp og store konsekvenser i de sakene som settes ut. Da kan ikke vi tilby en partner og 2-3 fullmektiger. Vi må tilby topp kompetanse med en gang. Derfor er vi også stolte over å fortelle at vi har åtte advokater med doktorgrad og to til like rundt hjørnet. 17 av våre advokater har møterett for høyesterett og vår tvisteløsningsavdeling har lang og bred erfaring fra prosedyre med over 100 saker for Schjødt i Høyesterett .

Cato Schiøtz, som har arbeidet i firmaet siden 1978, og selv mener han er verneverdig og står på gul liste, forteller at friheten til å beholde ”egne” oppdrag og klienter sterkt begrenset. Alle saker som kommer inn blir vurdert sentralt og så satt ut til et team av eksperter slik at klienten får den aller beste faglige oppfølgingen med en gang. – Her prioriterer vi klientens behov fremfor advokatens, supplerer Bellamy.

Økonomisk delingsmodell

Det er nesten ingen advokatfirmaer lenger som kan si at de har en helt kommunistisk likedelingsmodell, i alle fall hvis de er ærlige, dvs "pure lockstep", sier Bellamy. – Hos oss har vi det vi på godt norsk kaller modified lockstep, i tråd med trenden i de største firmaene i utlandet. Når partnere runder 63 år, tar de ikke lenger ut utbytte på vanlig måte, men har selvsagt god lønn.  Vi har også endret partneravtalene våre slik at vi har tatt inn en bestemmelse som regulerer partnere som er i krevende livssituasjoner, småbarnsforeldre, sykdom eller lignende og vi forsøker å finne gode tilpassede alternativer. Men det er ingen tvil om at de individuelle privilegiene til partnere blir langsomt færre og mindre lukrative. Man har ikke lenger full frihet til å styre sin egen virksomhet som partner, men er en del av et fellesskap.

Kvinneandel

Schjødt er ikke berømt for høy kvinneandel og i alle fall ikke blant partnerne. Bellamy innrømmer det. – Den er økende, men fortsatt for lav. Vi har ingen kvoteringsordning, vi ansetter ikke advokater fordi de er kvinner, men fordi de er dyktige, men det er ingen hemmelighet at endringen av partneravtalen var primært et tiltak for å øke kvinneandelen. Advokater med innvandrerbakgrunn, ja, gjerne, men vi er strenge på kravet om at språkkunnskap ikke bare betyr å snakke engelsk og/eller norsk flytende, men også kunne skrive tunge juridiske dokumenter på det samme språket.

Fakta:

Ledelse:  Paul Bellamy: Adm.dir., Ingvald Falch: Styreleder, Erling Ueland: Managing partner, Cato Schiøtz: "verneverdig" (mener han bør føres opp på gul liste)

Organisk vekst siden starten (74 % siste fire år)

50 i administrasjonen

58 partnere 14 lønnede (salary partners med bonus) og 44 partnere med utbytte (equity partners)

49 fullmektiger

48 ansatte advokater

Til sammen 205

Probono/CSR:

Vidar Strømme er probono-sjef

Schjødt ønsker å ta et aktivt samfunnsansvar. Slik har det vært siden firmaet ble etablert. Et eksempel er juridisk støtte til sosialt entreprenørskap gjennom Johan Andresens Ferd-system. Vi hjelper med advokattimer og ikke direkte økonomisk støtte, og vi opplever det som flott å kunne hjelpe gründere som ønsker å hjelpe de svake i samfunnet til å komme i gang. Vi har hatt en rekke pro bono saker i retten, til og med i Høyesterett og har i over et år bistått lungesyke Siv Tove Pedersen i hennes kamp om å få nye lunger på tross av at hun er metadonbruker.

Cato Schiøtz tilføyer: – Helt siden jeg begynte her i 1978 har det vært slik at advokatfirma Schjødt skal ta sosialt ansvar og påta seg verv og roller. Vi har mange pro bono styreverv i stiftelser særlig innenfor kulturfeltet, men også andre organisasjoner, f.eks Kreftforeningen. Alle styreverv må godkjennes sentralt, men de ulønnede sosiale vervene får alltid ja. Unge advokater liker dette. Schjødts holdning til samfunnsansvar er en viktig og positiv faktor når vi rekrutterer nye medarbeidere.

Advokatforeningen:

– Vår akilleshæl er verv i Advokatforeningen. Vi er for lite aktive der, innrømmer Bellamy. – Cato har hatt en rekke verv og oppdrag, men ellers er det få fra Schjødt. Vi ønsker å bidra mer.

Rekruttering fra toppen:

De som har kommet direkte inn som partnere de senere år er: Tre fra Kvale: Amund Bjøranger Tørum, Olav Kolstad og Robert Romansky. To fra Wikborg Rein: Per M. Ristvedt og Torkjel Valland. Én fra Thommessen: Jon Kristian Sjåtil. Én fra Bull: Siv Sandvik. Én fra Nordisk Skibsrederforeningens advokatfirma, "Nordisk": Henrik Aadnesen. Én fra UiO: Terese Smith Ulseth. Én fra UiB: Hugo P. Matre

Utmerkelser og rekorder:

Schjødt har prosedert flest EF og EFTA saker i hele Norden

Har vunnet Law Firm of the Year – Nordics fra The Lawyer og M&A Legal Advisor of the Year – Norway fra Financial Times og Mergermarket.

Mer enn halvparten av advokatene har internasjonal erfaring

Advokatfirma med fleste oppkjøp og fusjoner fire år på rad (Mergermarket)

På finalelisten til Chambers Awards of Excellence

Avdelingskontorer:

Bergen  Stavanger  Ålesund  Brussel

Powered by Labrador CMS