Bekymret for personvernet

 

 Randi Spydevold er bekymret for rettssikkerheten til myndlingene. Særlig i straffesaker.

 Spydevold hadde planer om å vri hele porteføljen sin over på vergesaker, men etter at vergeordningen ble endret, sier hun nei til det meste. 400,- per time er ikke nok til å drifte et advokatkontor for, sier Spydevold. Nå er hun bekymret. Ikke for egen virksomhet, men for myndlingene som nå går over i private hender.

- Som advokat og verge utløses det automatisk et ansvar, både økonomisk og profesjonelt. Hva skjer med ansvaret når private tar over? Jeg er redd for at staten medvirker til en svekkelse av rettssikkerheten, sier Spydevold.

 Hun har selv vært verge siden 2009, og har naturlig nok rutinene på plass når det gjelder taushetsplikt, dokumentansvar og sikre arkivløsninger. Når de fleste vergene nå skal være privatpersoner, havner disse opplysningene i private hjem.

 - Det er umulig i et sivilt hjem å ivareta taushetsplikten godt nok. Brev skal åpnes uansett. Hva skjer når de sivile vergene er på ferie, og hva skjer når de dør? Tilflyter informasjonen da slektninger som ikke har taushetsplikt? De sivile vergene har er ingen krav til arkivering, og opplæringen er mangelfull. Er de klar over hvor langt taushetsplikten rekker i forhold til egne barn eller egen ektefelle? spør Spydevold.

I sivile saker handler det ofte om sensitiv helseopplysninger som havner i private postkasser. Spydevold er enda mer bekymret for myndlingene i straffesaker. Selv om politiet i utgangspunktet ikke har lov å sende ut politidokumenter, går dette nå til sivile verger som ikke har dokumentansvar. Etter å ha uttalt seg kritisk til omleggingen, ble Spydevold innkalt til et møte hos fylkesmannen i september. Det beroliget henne ikke tilstrekkelig.

 - Det burde være fylkesmannens ansvar å stå ansvarlig for de vergene han oppnevner, og jeg er spent på hva som skjer med eventuelle erstatningssaker. Vergene kan disponere 2 G av myndlingenes penger. Som advokat risikerer vi jo jobben om vi utnytter en slik tillitt, og vi er forsikret mot det. Med denne omleggingen mener jeg at sikkerheten blir ofret for det økonomiske, sier Spydevold.

Etter omleggingen har Randi Spydevold omtrent sluttet å ta vergeoppdrag. Å søke om fritak for salærgrensen på 400,- timen gjør hun sjeldent. Det tar for lang tid og er for risikabelt, er hennes konklusjon.
Powered by Labrador CMS