Advokater håper på e-tinglysing i Kartverket

Publisert

Kartverket prøver å få penger til e-tinglysing, og advokatene håper de lykkes. – I dag må vi ofte kjøre fysisk opp til Kartverket for å få levert ting, forteller Einar Edin, som leder eiendomsmeglingsgruppen i Advokatforeningen.  

Kartverket vil bytte 20 millioner papirark i året med e-dokumenter. Elektronisk tinglysing gir milliardinnsparing, ifølge tinglysingsdirektør Turid Ellingsen.

Kartverket og Norsk Eiendomsinformasjon krangler om prising og systemvalg. Men at det er gevinster å hente på å legge om til elektronisk tinglysing, er ingen i tvil om.

5000 om dagen

Hver dag kommer det gjennomsnittlig 5000 dokumenter i posten til Kartverket på Hønefoss og i Ullensvang. Storparten av dem – de 95 prosentene som er relativt ukompliserte – behandles i løpet av fire dager.

For seks år siden kom den første pilotløsningen for elektronisk tinglysing av noen typer rettsstiftelser. Nå vil Kartverket gå videre for å få til en permanent løsning, og satser på at det vil bety at fire av fem tinglysingsdokumenter sendes inn elektronisk. Turid Ellingsen er ute etter penger for å komme igang:

1,5 millioner rettsstiftelser

– Vi trenger sårt finansiering for å få til elektronisk tinglysing. I dag sendes 25 prosent av dokumentene inn elektronisk. Hvis fire av fem tinglysingsdokumenter blir innsendt elektronisk og systemet har en levetid på 15 år, er den samfunnsmessige gevinsten opptil 1,7 milliarder, sier hun.

Hvert år tar Kartverket hånd om 1,5 millioner rettsstiftelser – det vil si eiendomsrett, veirett, føderådsrett, fiskerett og andre retter som stiftes i fast eiendom og i andeler i borettslag.

Bedre omdømme

Ellingsen og Kartverket vil gjerne bruke ressursene til andre ting enn å behandle papirer. E-tinglysing kan spare inn 50-60 årsverk, men den kan også gi mer ressurser til kurs og veiledning, blant annet til advokatene som håndterer eiendomssaker:

– Vi liker å være ute og veilede folk, og det er viktig å lære opp brukerne våre, sier Turid Ellingsen. Hun presenterer ferske brukertall som viser at Kartverket bedrer omdømmet år for år. På en skala fra 1 til 7 har omdømmet blant advokatene økt fra 4,2 til 5,0 på to år.

Sparer finansiering

– For advokatene vil en elektronisk løsning for eksempel føre til raskere tilbakemeldinger, og at tilbakemeldingen kommer automatisk når tinglysingen er registrert i grunnboken, forklarer hun.

Kommer pengene i statsbudsjettet, så er meningen at prosjektet starter rett over nyttår, og at de gamle rettsstiftelsene og skjøtene er på plass i nytt system i 2015.

– Men 100 prosent elektronisk tinglysing er ikke noe mål, understreker seniorrådgiver, registerfører og jurist Haldis Framstad Skaare. – Hvis folk vil skrive en spesiell avtale som ikke er helt A4, så må de få rettsvern også for den.

I tillegg til tid og kroner, vil en elektronisk løsning også spare skog til papir, og kutte CO2-utslippene som transporten fører til i dag. – Dessuten kan raskere saksbehandling føre til at mange slipper mellomfinansiering av lån, sier Skaare.

Skuffet

Advokatene som arbeider med eiendomsmegling, ønsker e-tinglysing velkommen – helst så raskt som mulig.

Advokatforeningen er med i en superbrukergruppe som møter Kartverket regelmessig, sammen med blant andre Norges Eiendomsmeglerforbund og de store bankene. I fjor fikk storbrukerne presentert e-tinglysing.

– Personlig ble jeg litt skuffet, sier Einar Edin, som leder eiendomsmeglingsgruppen i Advokatforeningen.

– De har ikke et system de kan bruke, og heller ikke ressurser til virkelig å satse på det. I praksis er det nå de store bankene og namsmennene som kan bruke systemet til å tinglyse og slette pantedokumenter. Men vi som driver med omsetning av eiendom, har større behov. Vi må tinglyse skjøter i tillegg til pantedokumenter. Når man ikke har den funksjonen, har det egentlig ikke noen verdi, sier Edin.

Bil til Hønefoss

For advokatene vil et skikkelig e-tinglysingssystem være en stor fordel, konstaterer han:

– Nå har man en ventetid fordi ting må gå i posten til Kartverket. Veldig ofte må vi rett og slett fysisk kjøre opp til Kartverket for å få levert ting. Hvis e-tinglysing gjør at det går raskere, er det en kjempefordel, fastslår Einar Edin.

Han peker på at transaksjonene også handler om at noen skal ha penger. Når man ikke kan disponere pengene før man har fått bekreftet at alt er tinglyst, blir oppgjørene holdt igjen. Edin sammenligner med firmaregistreringer:

– Der bruker man Altinn-løsningen mot Brønnøysund. Det har gjort at ting går mye enklere og raskere både for oss og for saksbehandlerne, sier han, og kommer med et lite hjertesukk:

– Så tar Kartverket inn massevis med penger, og så har de ikke penger til dette...

Powered by Labrador CMS