Advarer om klientnapping også i Vest-Agder

Publisert

Ufine metoder i kampen om klientene – kretsleder Monica Haugedal i Vest-Agder ser at konkurransen tilspisser seg også i Kristiansand.

Monica Haugedal arbeider i Advokatfellesskapet i Kristiansand, som hun var med på å starte i fjor. Siden har det gått bare én vei for fellesskapet.

– Nå er vi fem advokater, og vi er i ansettelsesprosess for å få med oss én eller to til, forteller Haugedal. Hun og kollegene er på plass i kontorlokaler rett over gaten for tinghuset og politiet. Siden Haugedal og kollega Sveinung Søndervik Johnsen er faste forsvarere, og Johnsen også fast bistandsadvokat, sparer det tid. Monica Haugedal har også erfaring som dommerfullmektig og tingrettsdommer. – Jeg er takknemlig for at jeg har fått med meg den erfaringen. Det har lært meg svært mye som jeg har kunnet tatt med meg inn i advokatjobben, sier hun.

Kretsleder

I år har Haugedal tatt over som kretsleder i Advokatforeningen i Vest-Agder. – Her er miljøet stort nok til at en ikke møter alle gjennom jobben. Samtidig er det ikke større enn at den faglige spesialiseringen er mindre enn for eksempel i Oslo.

Det gjør blant annet at det er lettere å finne rettsområder som de fleste er interessert i når vi skal arrangere kurs, konstaterer hun, og har ambisjoner om at det skal være mulig for alle medlemmene å få de nødvendige kurstimene uten å måtte reise til hovedstaden.

Monica Haugedal er den første kvinnelige kretslederen i Vest-Agder. – Jeg tror ikke at det at jeg er kvinne, har så mye å si i den forbindelse. Men blant medlemmene i kretsen er vi jo bare 25 prosent kvinner, så det er jo litt ekstra stas, smiler hun. – Det er viktig å engasjere seg, og det er et viktig arbeid som skal gjøres i kretsene.

Litt større

Kristiansand har stort sett hatt små og mellomstore advokatfirmaer, og av de landsdekkende er det i hovedsak PricewaterhouseCoopers og Simonsen Vogt Wiik som har vært representert.

– Men vi har sett en tendens de siste årene til at det er i ferd med å bli litt større konstellasjoner. I tillegg har vi advokatfirmaer som samarbeider med firmaer andre steder i landet. Det er et ganske godt marked her for advokater, og vi har stadig nyetableringer, sier kretslederen, og peker på sterkt næringsliv, et universitet som håper å få utvide jusstudiet med masterprogram, og økning i boligbyggingen.

– Universitetet bruker mange lokale krefter til å undervise, forteller Haugedal. Selv underviser hun blant annet i arbeidsrett. Arbeidsrett er en viktig del av praksisen hennes, sammen med strafferett, og hun er også en del av teamet som holder Arbeidsrett.no løpende oppdatert.

– De løpende oppdateringene på nettportalen er et godt tilbud som skiller den fra de andre kommentarutgavene, sier hun.

Klientnapping

Vest-Agder krets holder jevnlige møter sammen med tingrett, lagmannsrett, politi og påtalemyndighetet for å få til et best mulig samarbeid. Lederen trekker ellers frem én viktig utfordring som er ganske ny i Vest-Agder:

– Vi ser at det blir brukt stadig mer ufine metoder i konkurransen om klientene. I det siste ser vi at det er blitt litt spissere konkurranse og at det kan reises spørsmål ved metodene som brukes fra enkelte advokater, både lokale og utenbys fra. Flere av kretsens medlemmer har reagert på dette, og derfor fokuserer vi på det i kretsen, forteller Haugedal.

Hun oppfordrer dem som mener seg utsatt for tvilsomme metoder, til å rapportere det inn, men mener først og fremst at advokater bør oppføre seg redelig.

Powered by Labrador CMS