Per M. Ristvedt: Edruelig bilentusiast i hovedstyret

Intervjuet ble foretatt i 2009

Per M. Ristvedt, managing partner hos Wikborg Rein og hovedstyremedlem i Advokatforeningen, er vanskelig å få en avtale med. Vi var sikre på at han var opptatt med store klienter, tjene mest mulig penger og utnytte fullmektigene. Men han var i Toscana, med sine gamle foreldre.

 

Så feil kan man ta!

Advokaten som kan fremstå som tøff og høy og mørk, er en hyggelig mann, en mann som liker biler, er fascinert av USA og Italia, har kone og barn og gamle foreldre som han tar vare på. Han spiller ikke kort og drikker ikke fordi moren kommer fra den strenge delen av Sørlandet. Han spiller trekkspill til husbruk og har en gammel Kawasaki i garasjen som han ikke får til å gå.

 

Ristvedts CV er imponerende. Under studiet i Oslo, etter  tredje avdeling i 1989, dro han til USA. Han var allerede da interessert i forhandlingsteknikk som konfliktløsningsmetode og fant ut at juridisk fakultet på universitetet i Grand Forks i Nord-Dakota hadde spesialfag i dette temaet. Året i USA gjorde inntrykk på studenten. Han ble glad i USA, glad i amerikanere og knyttet viktige kontakter.

Da han kom tilbake til murbygningene på Karl Johan, var han vit.ass. på Sjøretten frem til juridikum i 1991.

Underveis hadde han vært trainee hos Wikborg Rein og fikk tilbud om fullmektigjobb etterpå. I to år jobbet han som fullmektig.

– Jobbet du mange timer i døgnet da?

– Jeg jobbet nok mer enn gjennomsnittet. Jeg har alltid likt å jobbe mye, alltid likt å stå på. Jeg tok egentlig jussen på 4 år og er vant til arbeidspress. Jeg jobber fortsatt mye. Bare jobb kan det imidlertid ikke ha vært for Ristvedt i fullmektigperioden siden han rakk å sjekke opp en BI-studine som var kveldsekretær hos Wikborg Rein. Hun er i dag deltidsarbeidende siviløkonom og Ristvedts kone.

– Tar du i det hele tatt ferie?

– Jeg tar gjerne tre uker på sommeren, en uke på Sørlandet, en uke i Italia og kanskje en uke hjemme på Nesøya med båtliv og sol og sjø.

Selv om Ristvedt var vit.ass. på Institutt for Sjørett, innrømmer han at han ikke er noen stor sjøkaptein.

– Jeg har en  Windy 25 fots skjærgårdsjeep med 320 hester. Det holder lenge til mitt bruk. Jeg er ikke den som greier å sitte stille i fem uker, men til gjengjeld har jeg fleksibilitet til å ta fri, sånn som nå denne turen til Toscana med foreldrene mine.

 

Han stortrives i Italia og i USA.

– Jeg er fascinert av begge de to landene. Toscana og Liguria er flotte områder, jeg trives med italienere og hele landet, sier Ristvedt som også drømmer om å dra til USA i fire uker, leie seg en flott amerikansk bil av den gamle sorten og cruise rundt med radioen på countrymusikk og hamburgerbar i nærheten.

– Ikke skriv det, det høres så harry ut, smiler Ristvedt. Men til daglig kjører han elbil, Think til jobben.

– Jeg er glad i biler og alt med motor, sier han entusiastisk. – I garasjen har jeg en Kawasaki CSR (!) US Special Edition 1981 modell. Jeg har holdt på restaurere den i hele vinter, men jeg får den ikke til å gå skikkelig. Det er noe med forgasserne som ingen foreløpig finner ut av.

– Så du skrur bil også?

– Nei, men jeg er god til å skaffe meg hjelp hos folk som kan skru eller ordne ting. Jeg kan bruke timer på å finne ut at de restaurerer eksospotter i Australia, eller gasshåndtak i USA.

Egentlig er Ristvedt BMW-mann. Familiebilen er en BMW X5. Men innerst i garasjen står juvelen som bare luftes en gang i mellom: – Det er en Jaguar cabriolet 1998 modell i Racing Green med Gold skinninteriør og lav kilometerstand. Det høres blærete ut å ha en Jaguar i garasjen, men dette er en guttedrøm. Jeg kjøpte bilen via en lidenskapelig italiensk bilentusiast som hadde permer med bilder av bilene han hadde eid.

 

Ristvedt er verken harry eller blærete. Han er vokst opp i Tønsberg med en mor fra den indre delen av Sørlandet og er derfor en veldig skikkelig fyr. – Jeg er kanskje litt kjedelig, sier han selv. – Jeg liker å trene, løfter vekter og har et treningsstudio hjemme. Jeg spilte mye fotball før, men fikk en kneskade. Jeg har løpt på laget til Wikborg Rein i Holmenkollstafetten, men det begynner å bli noen år siden.

Ristvedt har også en fortid som lokalpolitiker og tilhører den mørkeblå fløyen. – Jeg synes politikk er interessant, men jeg ga opp da jeg skjønte at partiprogram skal leses bokstavelig og ikke med hodet. Jeg satt i to perioder og kunne konstantere at det er vanskelig å se forskjell på Høyre og Arbeiderpartiet. De krangler om bagateller.

 

Det gjør ikke Ristvedt. Han er høyt verdsatt som en dyktig advokat og er ekspert på forhandlinger.  Han har lang erfaring innen tvisteløsning, corporate finance, med spesiell fokus på børs- og verdipapirrett, shipping og saker relatert til sjørett. Han er anbefalt som "Highly recommended lawyer" av PLC Which Lawyer Yearbook. Han er også anbefalt av både Chambers and Partners og Legal 500. Ristvedt har i tillegg til juridikum, tatt spesialfag ved School of Law at the University of North Dakota, USA, og gjennomført "Program of Instruction for Lawyers" (Negotiation og Mediation) ved Harvard Law School, USA. Han har gitt ut flere fagartikler på ulike områder, og er også forfatter av bøkene "Advokaten som forhandler i sivile tvister og kommersielle rettsforhold", som ble utgitt i 2003, og "Alternativ tvisteløsning" som ble utgitt i 2008.

 

– Men hvorfor dro du til Sandefjord som dommerfullmektig i ett år?

– Jeg prosederte en sak der nede mens jeg var advokatfullmektig, og kom i snakk med sorenskriveren som anbefalte meg å søke en slik jobb. Det ble en strålende og morsom erfaring som jeg har hatt stor nytte av senere. Når man arbeider i et så stort forretningsjuridisk firma som Wikborg Rein, så blir man skjermet mot det menneskelige aspektet i mange saker, særlig i strafferetten som vi sjelden er borti. Som dommerfullmektig fikk jeg se andre sider av rettslivet. Jeg er fascinert av prosedyre, og ønsket å se det hele fra dommerrollen. Jeg mener det å ha vært dommer ett år, bidro til å gjøre meg til en bedre advokat.

 

Ristvedt har ikke bare arbeidet i Sandefjord. Han har bodd i USA, i London og tre år i Kobe i Japan. Wikborg Rein har hatt kontor i Kobe siden 1965.

– Oppholdet i London var en slags forberedelse for perioden i Kobe, forteller Ristvedt. – Jeg knyttet kontakter med engelske advokater og det var nyttig.

– Det er viktig for våre klienter å kunne få bistand lokalt. Kobe var verdens største havn og Norge forsikrer ca. 25 % av verdens tonnasje. Det vil si at omtrent hver fjerde sak innenfor skipsfarten, angår norske parter.

Ristvedt forteller at det ble mye kontraktsrett og forhandlinger, og japanere er usedvanlig gode i forhandlinger. – Det dreier seg om tillit, sier Ristvedt. – Man forhandler, tar hverandre i hånden til slutt og så er saken i orden selv om millioner av dollar kunne være involvert. I Japan løser man 99 % av alle saker i forliksforhandlinger.

Litt japansk lærte Ristvedt seg, men ikke nok til å kunne forhandle på japansk. – Men konene lærer seg ofte japansk når de er med til Kobe, forteller han. – Det er nesten umulig for utenlandske kvinner å få arbeid, derfor har de tid til å lære seg språket. Advokat Lars A. Christensen, som var der en del år før meg, hans daværende kone ble professor i japansk etter oppholdet i Kobe.

Ristvedt var også generalkonsul for Norge i Kobe. – Man skal i vareta norske interesser, og siden det er mange skipsbyggerier der med norske oppdrag, så blir det også viktig å være til stede. Mens jeg var konsul, begynte for alvor importen av laks fra Norge til japansk sushiproduksjon. I dag tror jeg det går en jumbojet hvert døgn med fersk laks fra Norge til Japan. Konsularbeidet omfattet også passutstedelser og hjelp til nordmenn i trøbbel, men det var ikke så mye høy sigarføring. Og det var en honorær tittel, understreker Ristvedt.

 

Per M. Ristvedt kom inn i Advokatforeningens hovedstyre i fjor. – Jeg er glad for at vi har fått i gang et forum for de store advokatfirmaene, sier han. – Vi legger frem de sakene vi er opptatt av og der Advokatforeningen kan bidra. Vi har fått til en fin dialog og det blir tatt tak i ting. Samarbeidet er aktualisert av saker som for eksempel dette med advokatfullmektigers arbeidstid. 

– Du er selv leder, MP, i Wikborg Rein. Har du tid til alt dette?

– Det blir en slags livsstil, jeg er dedikert til oppgaven. Jeg har en avtale med hjemmefronten, for det er klart det blir mye fravær. Min oppgave er å utvikle firmaet. Vi har doblet omsetningen i den perioden jeg har vært MP. Jeg var bare 38 år da jeg ble MP og er nå inne i min tredje to års periode.

– Hva er best - å ha en ansatt adm.dir. eller en MP fra egne rekker?

– Vi har forsøkt begge deler og uten at det var noe galt med de som hadde adm.dir. jobben, kan jeg si at det er bedre å ha vært i firmaet og gått gradene. Da vet du hvordan det er å være fullmektig, du vet hvordan en fast advokat har det og hvordan det er å være partner. Du får et helhetssyn, som jeg tror er en styrke for firmaet.

 

– Blir du aldri lei?

Ristvedt må tenke litt over spørsmålet. – Jo, jeg blir lei av ørkesløse diskusjoner. En god diskusjon må bringe saken fremover. Jeg tror det er typisk norsk at vi kan diskutere opp og nedad stolper saker som i utlandet ikke ville vekke interesse i det hele tatt. Dette med arbeidstid kan være et eksempel, men jeg skal være forsiktig med å uttale meg om den saken. Helt ærlig tror jeg ikke det største problemet i Norge i dag er dem som jobber for mye. Ristvedt vil ikke utdype mer om det temaet.

Men han har meninger om juryordningen, selv om han sjelden kommer i kontakt med den.

– Jeg vil beholde juryen. Jeg tror det er viktig at man dømmes av likemenn. Norge er et land med oppegående innbyggere og vi må anta at de som velges ut til å sitte i en jury også er oppegående mennesker.

 

I hovedstyret drøftes det en del spørsmål som i hovedsak dreier seg om strafferett. – Men spørsmålet om interessekonflikt er like aktuelt hos oss som driver med forretningsjuss, understreker Ristvedt. – Dette tar vi på alvor. De største norske advokatfirmaene kan ha 3 - 4000 saker i året, og da er man helt avhengig av et godt system som holder orden. Hos oss har vi et datasystem som registrerer det meste og der det blir foretatt konfliktsjekk. Er det tvilstilfeller, så kan samtykkeregelen komme til anvendelse for profesjonelle klienter. Det finnes saker der partene ønsker å bruke samme advokat, sier Ristvedt, og forteller at firmaet har en etikk- og konfliktkomité som trer sammen ved behov.

– Er det slik at store konsern legger igjen saker hos mange advokatfirmaer for å skape interessekonflikter?

– Nei, jeg tror vel ikke det, sier Ristvedt. - Jeg tror de foretar en kommersiell vurdering og shopper advokattjenester der de mener de finner de beste advokatene på det området som er aktuelt.

 

Faktaboks:

Per M. Ristvedt er født i Tønsberg 28. mars 1965. Han er cand. jur. fra universitetet i Oslo i 1991. Partner i Wikborg Rein fra 2000, møterett for Høyesterett i 2002. Gift, to barn.

64 treff på Google, hvorav mesteparten dreier seg om bøkene han har utgitt eller rettssaker han har prosedert.

 

Kinesisk stjernetegn:

Slange:Du er skarp, intelligent og arbeider planmessig, men du kan virke litt selvgod og egoistisk. Du jobber best på din egen måte, og du er flink med penger og dine ressurser, derfor kan du bli temmelig rik med tiden. (kilde: start.no)

Vestlig stjernetegn:

Væren: Du er ledende, mannlig og ditt element er ild, samtidig besitter du mye energi og voldsom trang til å utføre ting. (kilde: start.no)

 

Powered by Labrador CMS