Ingvald Svandal: Tid for å utforske verden - ikke kretsen

Ingvald Svandal har hatt et godt liv i Stavanger. Som pensjonist skal han bruke enda mer tid ute i resten av verden.

Etter 25 år som samlingspunktet for flere hundre advokater i Rogaland, bytter Ingvald Svandal ut Stavanger med resten av verden.  Nå går han av med pensjon, og vier tiden til å reise verden rundt. Ingvald Svandal (72) har vært sekretær i 25 år i det som i dag er Sør-Rogaland krets.

Da han begynte, var 148 advokater med i kretsen. Nå teller den 440 medlemmer. Hele tiden har Ingvald Svandal sørget for godt samarbeid og gode forhold mellom advokatene i fylket, og mellom advokatene og motparter, samarbeidspartnere og dommere.

«Trivielt arbeid»

– Det startet egentlig med at det var vanskelig å få folk til å stille til styret, fordi vervet førte med seg endel trivielt arbeid. Det var Atle Helljesen som foreslo at kretsen kunne leie meg til å ta det trivielle arbeidet, med instillinger, møter, kurs, medlemsoversikt, regnskap og referater, forteller Svandal.

Og slik ble det. Mens lederne har kommet og gått – han har arbeidet sammen med 12 av dem – har Ingvald Svandal gjort papirarbeidet. Forsøket på å føre timer, har vært mislykket. Han omtaler det som en livsstil som han synes at har vært hyggelig.

Lagarbeid

– Jeg er jo blitt kjent med mange. Det har vært jevn sirkulasjon av styremedlemmer, og vervene har vært fordelt slik at det er mange som har vært innom styret, konstaterer han. I tillegg til styrearbeidet har han stått for en lang rekke kurs og seminarer. Helt fra 1966 og i over 30 år fremover hadde kretsen det faste Utstein Kloster-seminaret fra fredag til søndag. Men da fastlandsforbindelsen Rennfast ga klosteret bilvei til Stavanger, ble det valgt andre steder.

– Etter det har vi vært to ganger i Sauda, to ganger i Sirdal, og to ganger på båten til Newcastle. Ellers har det vært turer til Riga, Berlin, Amsterdam, London, Reykjavík og Paris, i tillegg til at vi har hatt cirka 60 ettermiddagskurs i min tid, forteller Svandal, og understreker at det er styret som har kontroll over foredragsholdere og temaer. Det har vært både godt lagarbeid og godt lagsarbeid hele veien. De mange aktivitetene bidrar nemlig til at medlemmene samles, at rekrutteringen er god og at også yngre advokater engasjerer seg. En krets i Advokatforeningen risikerer alltid å bli en «gammel klubb. Slik er det jo absolutt ikke i Rogaland.

Velkommen etter styrevedtak

Ifølge Ingvald Svandal var det gode samholdet der allerede da han kom til byen fra hjemstedet Saudasjøen. – Jeg startet for meg selv, og reagerte på at folk var så vennlige. Da fikk jeg vite at ja, det var styrevedtak på å ønske alle velkommen, smiler han. Vennligheten strekker seg også utenfor advokatenes egne rekker. Svandal synes det gode forholdet til domstolene er kjekt. Da han kom til Stavanger, ble det sagt at dommerne var vennlige mot de unge, nyetablerte advokatene. – Det opplevde iallfall jeg, og jeg har inntrykk av at det fungerer godt fremdeles, sier han.

Juletrefesten og vårturen er samlende plasser for alle jurister som har lyst til å være med. Ingvald Svandal har vært sekretær også for sakførerforeningen i Stavanger, som samler jurister fra politiet, påtalemyndigheten og den offentlige administrasjonen. – Vi prosederer mot hverandre, og så møtes vi på juletrefesten og holder hverandre i hendene. Det tror jeg er viktig!

Et bedre liv

Har så tilværelsen vært kjemisk fri for problemer? Vel, Ingvald Svandal har ett. Det er lite, men han merker det godt: – Når jeg sender ut melding til medlemmene, så vet jo de fleste hvem jeg er. Men jeg har problemer med å huske ansiktene på alle. Jeg er alltid imponert av den som ser et ansikt, og så har de navnet med én gang.

Selv har han drevet en juridisk landhandel i byen; det meste av tiden har han hatt énmannsfirma, tildels med sekretær i tillegg til seg selv. Allsidig praksis, og i tillegg undervisning i sjørett for blivende skipsførere. Ellers har han hatt mange oppdrag for overformynderiet. Mange av dem har vært vanskelige. Men belønningen har vært at han ofte oppleves som en av familien. – Jeg kunne fortelle noen solskinnshistorier der jeg har medvirket til at de har fått et bedre liv, sier han.

Svandal har arbeidet med familierett, konkurser, asylsaker, tingsrett og eiendomsmegling. Det har vært et godt liv, som han selv sier det. – Men jeg er ikke flink nok til å tjene penger på andre, smiler han.

På reisefot

Fritiden har han gjerne brukt på å reise. Sammen med kona – som gikk bort for et år siden – har han tatt med seg ryggsekken, reist på egenhånd til steder utenom det vanlige, der du hverken finner guider, charterturister, backpackere eller andre flokkdyr. Det blir helt andre opplevelser når man reiser på den måten.

– Jeg har litt sans for arkeologiske plasser, innrømmer han. Han kan se tilbake på mange av dem, blant annet i land som Syria og Iran. – Når vi reiser alene, kan vi være inne så lenge vi har lyst, sier han. Og der flokkturistene samles på vestligtilpassede kafeer til en dyr lunsj, kan ryggsekkadvokaten rusle ut på en lokal plass og kjøpe en kebab.

– Jeg reiser ikke om igjen til samme sted, forteller han. Nå planlegger han nye turer. I sommer var det Tyrkia, i høst blir det Canada på tvers, med utgangspunkt i vikingenes L'Anse aux Meadows.

Reiseguiden heter «Verdens viktigste» – 229 reisemål for livet, som Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem har skrevet. I Tyrkia fant han fire av dem; alt i alt er det blitt over 70 utenlandsturer. – Jeg er rik på opplevelser, sier Ingvald Svandal.

Powered by Labrador CMS