Tolken ble advokat

Publisert

Hun kom fra Ukraina som 23-åring uten å kunne et eneste ord norsk – nå er Olga Halvorsen fersk, men etterspurt, advokat.

Egentlig var det språk som var faget hennes. Men tolkingen i retten fikk henne til både å fatte interesse for jussen og å engasjere seg i utlendingsrett og menneskerettigheter. Retorikken har hun god bruk for uansett.

Språk og retorikk

– Det var så spennende å følge prosessen i rettssalen, sier Olga Halvorsen. – Jeg jobbet mye i retten, og har alltid vært opptatt av argumentasjonsteknikk og retorikk, forteller hun. Dermed er det ikke noe sjokk at hun trives ekstra godt med prosedyre.

Hun kommer fra en språkmektig familie med en mor som var oversetter; vokste opp i Donetsk i Ukraina med russisk som morsmål, og studerte filologi. Men da hun kom til Norge som 23-åring, kunne hun ikke et ord norsk.

Nå er hun nettopp ferdig med å gjenskape karrieren for andre gang på 14 år. Fra null språkkunnskap og jobb i helsekostbutikk til autorisering som både tolk og translatør, og fra null jusskunnskap til advokatbevilling. Studiene gjorde hun unna på normert tid til tross for at hun arbeidet fullt i politiet ved siden av.

Utlendingsrett

Med den flerspråklige bakgrunnen, jobber for Politiets utlendingsenhet, UDI og Utlendingsnemnda på cv-en og erfaringen som tolk i retten, er det ikke unaturlig at hun er ekstra opptatt av utlendingsrett og internasjonale menneskerettigheter.

– Men jeg ser allerede nå at her blir det neppe noen spesialisering, sier hun. Olga Halvorsen har nemlig valgt å etablere seg på Strømmen. Tett nok ved hjemmet i Lørenskog til at hun føler at hun er en del av lokalmiljøet, etter snart halve livet på Nedre Romerike. Tett nok ved Oslo til at hun kan føre utlendingssaker for retten der. Og samtidig langt nok unna hovedstadens advokatkvartaler til at hun ikke bare blir en anonym del av mengden.

– Det er i ferd med å bli en variert praksis, og det er jeg glad for, sier hun, og er glad for å være hjemme igjen etter to år med pendling til Elverum og jobben som advokatfullmektig: – Men jeg er veldig takknemlig overfor min tidligere prinsipal og sjef Jostein Løken. Han har gitt meg mye, og vi samarbeider fortsatt.

Kulturforståelse

Det er likevel ikke noen tvil om at mange av sakene handler om utlendingsrett. Der har hun allerede et navn, og spesielt for russisktalende klienter kan hun bidra med både kulturforståelse og forklaringer av forskjeller i regelverket.

– Det er veldig greit for klienten å ha en prosessfullmektig som kan følge med på tolkingen. Særlig i utlendingssaker, som så mye handler om troverdighet, kan en liten nyanse som tolkes feil, få stor betydning, konstaterer hun.

Olga Halvorsen vet hva det vil si å komme til Norge og møte en ukjent kultur og et ukjent system. Det handler om juss, men også om kultur. Da hun flyttet til Norge, kom det som et sjokk at den daværende mannen hennes ikke ga henne hånden når hun skulle ut av bilen. Nå er hun så integrert at hun skvetter når noen holder døren åpen for henne.

Flere kontorer

Nå studerer hun barnerett ved siden av jobben. Temaet er aktuelt spesielt i utlendingsretten, forskjellene fra land til land er store både hva kultur og lovverk angår – og Olga Halvorsen er nok en gang igang med studier ved siden av full jobb. – Joda, jeg har fått høre at jeg er en driftig dame, smiler hun, og fastslår at hun arbeider etter mottoet «Den som intet våger, intet vinner». Det har hun gjort helt siden hun kom til Norge første gangen – da gikk hun fra null norskkunnskaper til jobbing som tolk i løpet av to år.

– Du må brenne for det du jobber med; da blir det lettere å leve med de lange dagene, sier hun, og overfører den tanken også til det viktigste rådet hun har å gi andre som flytter til Norge fra et annet land: Vær målrettet, stå på, arbeid hardt, og ikke la deg knekke av små hindringer.

Bare tre uker etter at Advokat Olga Halvorsen startet for seg selv, har firmaets eneste ansatte hendene fulle. På lang sikt er målet å bygge opp et landsdekkende fima med flere kontorer. Den ambisjonen kan fort bli til virkelighet: Hittil har Olga Halvorsen klart alle målene hun har satt seg.

 

Powered by Labrador CMS