Publikumsfavoritt på plass

Han kommer hvert år, får glimrende tilbakemeldinger, og fremhever det selv som et høydepunkt. På Fagdagene i år skal Magnus Matningsdal snakke blant annet straffeskjerpelsene for seksuallovbrudd.

 Hvert eneste år holder høyesterettsdommer Magnus Matningsdal oppdateringskurs i strafferett på Fagdagene. Kurset er smekkfullt, og evalueringen svært god. Selv liker Matningsdal seg godt nettopp her:

Glad i Fagdagene

– Jeg foreleser på ulike former for sammenkomster og kurs for advokater, men i noen tilfeller er advokater som arbeider med forretningsjus og strafferett sammen på samme kurs. Dem er jeg ikke så veldig glad i å forelese på, for da er det bare en mindre del av dem som er tilstede, som interesserer seg for strafferetten, mens andre følger med mer av høflighet, sier han.

– Men akkurat på fagdagene er tilhørerne tilstede fordi de driver med faget. De sitter der av interesse, ikke av høflighet. Det er akkurat det kurset som jeg synes det er mest motiverende å forelese på, sier han.

Matningsdal innrømmer også at han er en frittalende foreleser. Det er heller ingen ulempe ved en slik anledning.

Det praktiske liv

Men er det lurt av en så godt likt foreleser å velge Høyesterett? Ja, mener Magnus Matningsdal:

– Etter at jeg sluttet som professor i Bergen, er det neppe mange som har stått så mye på kateteret i løpet av året. Jeg har hatt omtrent alt av forelesninger i strafferett og straffeprosess i Bergen, og har et forelesningsvolum på i overkant av 100 timer hvert år, sier han. Da snakker han om både forelesninger på universitetet og for dommere, påtalemyndighet og advokater.

Samtidig liker han seg godt ute i det praktiske liv. – Også når advokater og dommere skal høre på forelesninger, er det nyttig at det er en praktiker de møter, sier han, og innrømmer at problemet er å få tid til alt. – Men hvis du har en god del paratkunnskap, går det fortere.

Sovevoldtekter

Seksuallovbrudd blir ett av emnene i år: – Det som er sentralt i utviklingen den senere tid, er den ikke ubetydelige straffeskjerpingen som en har innført med virkning fra juni 2010. Da jeg kom til Høyesterett i 1997, så var straffenivået for en sovevoldtekt med samleie i området 60 til 120 dager. Nå har vi nettopp avsagt dom basert på den siste lovendringen, der vi har basert oss på at utgangspunktet er fengsel i fire år, sier han.

Planen var at ytterligere et par saker om sovevoldtekt skulle behandles før Fagdagene, men de er utsatt, og idet Advokatbladet går i trykken, er det ikke klart om de kan berammes før Fagdagene.

Høyesterettsdommer Magnus Matningsdal – her på strafferettskurset i 2011 – er en populær foreleser på Fagdagene.

Powered by Labrador CMS