Oddvar S. Kvam: "Det å ha skapende evner kan være en berikelse for advokatyrket.

Intervjuet ble foretatt i 2001

En dag  advokat - resten komponist

"Det å ha skapende evner kan være en berikelse for advokatyrket. Når man komponerer, jobber man kreativt i faste former. Og sånn er det jo også å være advokat."

- Som skapende kunstner blir kunsten en veldig vesentlig del av deg selv,  og er med på å prege alt man gjør. Men kreativitet må også holdes ved like.  Jo mere man bruker den, jo mere vokser den. Og det slår positivt ut for begge yrker. Dessuten er fordelen med å ha begge disse yrkene at - ingen komponist er så god jurist som meg, og ingen jurist er så god komponist som meg.

Ordene blir sagt med et stort smil og kommer fra komponist og advokat Oddvar S. Kvam. Nå har han trappet ned sin advokatvirksomhet til en dag i uken. Da er han på sitt kontor i advokatfirmaet Bull & Co.  Her har han holdt til siden 1997 etter at hans eget firma, Advokatene Kvam & Co,  ble en del av advokatfirmaet nederst i Kirkegata. Nå driver han mest med immaterielle rettigheter, og har mange saker som går på opphavsrett. Når Kvam skal se tilbake på sitt advokatliv  nevner han tiden som leder av eget firma som noe av det beste i sin yrkespraksis. Eller som han selv sier det:

- Det å ha fått anledning til å lede et advokatkontor har vært en stor sammenhengende glede. Arbeidet ga gode juridiske resultater og atmosfæren på kontoret var svært god.

Oddvar S. Kvam er født i 1927.  Når man ser på hans merittliste både som advokat, som medlem av styrer og råd, og ikke minst som komponist, så er det utrolig at han har rukket alt dette på bare 74 år.

- Mange pensjonister lukker døra mot verden og synker ned i behagelige sofaer, og tror at de på den måten kan nyte pensjonisttilværelsen, sier Kvam og fortsetter: - Det er livsfarlig. Det å være i aktivitet både åndelig og fysisk er alfa og omega for et godt pensjonistliv. Jeg spiller for eksempel bridge. Det er en hukommelsesutfordring. Ypperlig åndelig gymnastikk.

Lampetter og pølsevev

Det er ingen tilfeldighet at Kvam har lagt sin advokatdag til en fredag. Da kombinerer han den med en fast vennesammenkomst på Theatercaféen. Hver fredag klokken 14.30, ved det samme faste bordet, møtes gjengen, som foruten Kvam består blant annet av  Einar Wang, Kjell Arnljot Wiig, Øystein Øystå og  Ludvig Eikaas.

- Da snakker vi om alt mulig som har hendt siden sist vi møttes. Både om nære ting og om ting som har skjedd ute i den store verden. Jeg kan forsikre deg om at vi på ingen måte kjeder oss. Vi fører protokoll for hvert møte. Og så er det selvfølgelig øl og akevitt.. Kan du tenke deg en hyggeligere måte å avslutte en uke på?

Møtene kalles for den syvende lampett fordi bordet ligger ved Theatercaféens syvende lampett, sier Kvam. "Pølsepatriotene" er også en del av Oddvar S. Kvams sosiale liv. Hvert år samles en flokk på 15 personer, blant annet to politimestre, til "pølsevev". Da  holder de generalforsamling og tester pølser med egen pølseakevitt til. - Det er Leiv Vidar som er vår hovedsponsor og de holder også pølsekurs for oss.

Musikk i arv, ikke jus

Oddvar S. Kvam er født på Nordstrand. Med foreldre og besteforeldre fra samme sted. Advokatyrket har en tendens til å gå i arv. Men Oddvar S. Kvam er et unntak. Både far og bestefar hadde andre yrker. Bestefar var fiolinist og medlem av Nasjonaltheatrets orkester. Hans bestefar etterlot seg også en del komposisjoner.

- Min far spilte piano. Hjemme spilte vi ofte firhendig. Det var moro.

- Men hvor kommer juristarven inn i bildet?

- Jeg har en onkel som er jurist. Vi tok faktisk embetseksamen sammen.

- Da har du altså en svært ung onkel?

- Nei da. Han bare ventet litt før han avla embetseksamen.

Så fantes det altså likevel en jurist der. Om enn ikke rett oppadstigende.

Ekteskapelig samarbeid

Advokat Kvam er gift med Marit Hoem. Hun er forsker ved SINTEF Unimed, men hun er også forfatter. De to samarbeider og Marit har blant annet skrevet librettoen  til Kvams to minioperaer "Skapet" og "Avskjedsfesten". Marit Hoem  har også skrevet visetekster som Kvam har satt musikk til. I fjor utkom en CD, "Vi vil ha sommer", som er et samarbeid mellom de to. Visene blir fremført av Mari Maurstad og Per Sandvik. - Det er en fordel med to partnere  som forstår hverandre, sier Kvam med et lunt, lite smil.

Slapp eksamen

- Da jeg skulle gå ut av folkeskolen, kom krigen. Dermed slapp jeg eksamen. Da jeg skulle gå ut av gymnaset, kom freden. Dermed slapp jeg jammen eksamen en gang til.  Men selv om Oddvar S. Kvam slapp eksamen under krigen, så har han etterpå absolutt tatt sine eksamener som han skulle. Med utmerkede resultater. Ikke bare studerte han jus. Han tok også flere fag på Musikkonservatoriet parallelt med jusstudiene.

- Jeg tror det kommer av at jeg spilte håndball ved siden av. Det ga meg så mye overskudd at jeg mestret begge studiene. Oddvar S. Kvam spilte topphåndball på Nordstrand I.F´s håndballag og var med da laget vant Norgesmesterskapet både i 1952 og i 1953. Han har faktisk spilt håndball på Nordstrand regelmessig fra 1946 til 1997. De siste årene som Old Boys.

- Håndballen har vært mitt pusterom mellom slagene. Gjennom idretten har jeg hentet meg inn igjen når jeg har vært sliten. Du kan godt si at håndballen har vært et balansepunkt i livet mitt.

- Da jeg i 1949 skulle ta juridisk embetseksamen, som varte i 6 dager, spilte jeg seriekamp i Bygdøhus. Neste dag  spilte han klaver, som er hans hovedinstrument, på Musikkkonservatoriets offentlige elevaften i Universitetets Aula. Han besto likevel eksamen med glans. Advokaturen tok han i februar 1961. Samtidig var han konferansier på en konsert med Louis Armstrong.

- Det verste var at jeg ble invitert på kanefart med Armstrong som takk for hjelpen, og var nødt til å takke nei fordi jeg skulle i Høyesterett neste morgen. Det var bittert.

Musikk er viktigst nå

Tidligere var musikk og jus likelig fordelt i Oddvar S. Kvams liv. Han har hele tiden klart å holde balansen i disse to områdene i sitt yrkesliv. For å unngå kollisjon har han hatt en grei leveregel:

- Hvis du må gjøre noe, så gjør det så snart du kan og ikke når du må. På den måten har jeg alltid klart å være ajour. Dermed har jeg gjennom hele min advokatgjerning også hatt tid til musikk. Man får ikke stress av det man gjør, men av det man ikke har fått gjort.

Nå har musikk og kultur tatt overhånd.

Kvam har en stor musikkproduksjon bak seg. "Drømmen om den 13. time" fra 1987 som ble fremført på Den Norske Opera. Her har Kvam skrevet librettoen selv. "Opening" som ble fremført av Filharmonisk Selskaps orkester under åpningen av Oslo Konserthus i 1977.

- Det er mitt svar på Haydns avskjedskonsert. Det hele begynner med at dirigenten kommer inn alene. Deretter kommer instrumentene inn, gruppe for gruppe. Det var utrolig morsomt å sitte i salen og se på publikumsreaksjonene  den gang.

Av andre verk som bør nevnes  kommer vi ikke utenom Querela Pacis  som ble utvalgt til den 2. internasjonale musikkfestivalen i Moskva i 1984  og fremført av Moskva Symfoniorkester og to kor. Dette var en verdenspremiere og verket fikk stor oppmerksomhet i den russiske pressen der Kvam blant annet ble omtalt som "En musikkens mester".

- Hvordan er det å sitte i salen når et av dine verker blir urfremført?

- Selv om jeg har hørt musikerne spille verket på forhånd, så er det helt spesielt å sitte der med publikum rundt seg. Det blir en fortettet stemning som er vanskelig å forklare. Kontakten mellom musikerne og publikum er helt spesiell.

St. Olavs orden

Kvam  har hatt et utall tillitsverv både innen jus og kultur og idrett. De fyller flere sider i hans curriculum vitae. Han er fortsatt medlem av diverse komiteer og styrer, men det eneste lederverv han har i dag er som formann i Kunstnerforeningen. Når vi ber ham om å fremheve et verv som har betydd mye, er han ikke i tvil:

- Det må bli årene som formann i Norsk Kulturråd. Da fikk jeg reise rundt og oppleve mangfoldet i den norske kulturen. Jeg møtte også  utrolig mange interessante mennesker. Det var i grunnen da jeg virkelig ble klar over hvilket flott land vi bor i. Så  forskjellig fra landsdel til landsdel. I 1997 ble Oddvar S. Kvam utnevnt til Ridder av 1. klasse av St.Olavs orden for sin kulturelle virksomhet, og i 2000 ble han  Æresmedlem av Norsk Komponistforening.

 

Powered by Labrador CMS